Több milliárdos izraeli mentőcsomag a munkavállalók megtartásáért

Több milliárd sékel értékű mentőcsomagot nyújt a vállalkozások és a munkavállalók megsegítésére az izraeli kormány, hogy enyhítse a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket.

A 10,5 milliárd sékel (890 milliárd forint) értékű mentőcsomagot hétfő éjszaka fogadta el a kormány. Ezen a csomagon kívül a zsidó állam szeptemberben és októberben további egyszeri kifizetést biztosít olyan cégeknek, amelyek nem bocsátanak el alkalmazottakat.

A közös teherviselésre hivatkozva a kabinet arról is döntött, hogy ideiglenesen tíz százalékkal csökkenti a miniszterelnök, a miniszterek és a parlamenti képviselők fizetését.

Péntek délután legalább három hétig tartó országos zárlat lépett érvénybe Izraelben a koronavírusos betegek egyre növekvő száma miatt. Azonban a kormány a számos kisvállalkozás – köztük vendéglősök – jelentős ellenállásával szembesült, akik azzal fenyegetőztek, hogy

a zárlat ellenére is kinyitnak, mondván, nem élik túl az új meghosszabbított zárlat gazdasági következményeit,

és nem különösebben hisznek az esetleges kompenzációval kapcsolatos kormányzati ígéreteknek.

„Új támogatásokat jelentettünk be a munkavállalók megtartása érdekében, kibővítettük az államilag garantált kölcsönöket, tovább haladtunk a támogatások kifizetésével és az állandó kiadásokhoz nyújtott támogatásokkal, beleértve azokat az üzleti vállalkozásokat is, amelyek több mint 25 százalékos veszteséget szenvedtek el – és kibővítettük a támogatási kört” – mondta Netanjahu miniszterelnök.

Tüntetés a tel-avivi strandon a zárlat és Netanjahu ellen

Szombat estére 183.602-re emelkedett a megerősített koronavírusos betegek száma Izraelben.