Dekódolják az antiszemitizmust

 Mesterséges intelligencia segítségével küzd az antiszemitizmus online terjedése ellen egy nemzetközi kutatócsoport.

A Decoding Anti-Semitism (Az antiszemitizmus dekódolása) nevet viselő projektben diskurzuselemzők, számítógépes nyelvészek és történészek vesznek részt, akik egy „rendkívül összetett, mesterséges intelligenciával működő megközelítést fejlesztenek ki az online antiszemitizmus azonosítására” – közölte hétfőn a projektet támogató Alfred Landecker Alapítvány.

„Ahhoz, hogy megakadályozzuk egyre több és több felhasználó radikalizálódását az interneten, fontos azonosítani az antiszemitizmus valódi dimenzióit, tehát számításba vegyük a rejtett formáit is, melyek idővel nyílttá válhatnak” – mondta Matthias Becker, a projekt vezetője, a Berlini Műszaki Egyetem nyelvésze.

A munkában a londoni King’s College és más európai és izraeli tudományos intézetek munkatársai is részt vesznek. Az alapítvány közlése szerint számítógépek segítenek átfésülni azt a rengeteg adatot és képet, amelyet az emberek pusztán hatalmas mennyisége miatt képtelen lennének befogadni.

Alfred Landecker Foundation: Decoding Antisemitism

This is „Alfred Landecker Foundation: Decoding Antisemitism” by Silke Mülherr on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them.

„Kutatások azt is kimutatták, hogy az antiszemita rágalmak és sértések nagy része implicit módon fejeződik ki, például kódnevek használatával – a jews (zsidók) szó helyett a hasonló hangzású juice (gyümölcslé) alkalmazásával -, vagy bizonyos összeesküvési narratívákra való utalásként, vagy sztereotípiák formájában, főként képeken keresztül” – áll az alapítvány közleményében.

Mivel az implicit antiszemitizmust nehezebb észlelni, a mennyiségi és a mesterséges intelligencia által vezérelt megközelítés átfogóbb kutatást tesz lehetővé – vélik a szakértők.

Az online antiszemitizmus problémája az utóbbi időben növekedett, ami látható például az olyan összeesküvés-elméletek elterjedésében is, melyek szerint a koronavírust a zsidók alkották és terjesztették el.

A jelenlegi projekt középpontjában elsőként Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság áll, később azonban más országokat és nyelveket is le fog fedni. Az Alfred Landecker Alapítványt 2019-ben hívták életre a populizmus, nacionalizmus és a kisebbségek elleni gyűlölet terjedésére adott válaszul. A projektet az alapítvány három millió euróval (egymilliárd forinttal) támogatja.

Az európai zsidók 71 százaléka tapasztalt már antiszemitizmust

A koronavírus-világjárvánnyal párhuzamosan erősödik a zsidók elleni gyűlölet.