Varsóban lemásolták az isztambuli Hagia Szophiát

A lengyel fővárosban felszentelték a Szent Zsófia (Szofia) tiszteletére emelt ortodox templomot, mely nevében és alakjában a nemrég mecsetté alakított isztambuli Hagia Szophia-bazilikára emlékeztet, és száz év után az első új ortodox templom a lengyel fővárosban.

A közel 22 méter magas kupolájú, 1225 négyzetméteres, bizánci stílust utánzó épületet a lengyelországi ortodox egyház feje, Sawa érsek szentelte fel, aki kiemelte: a templom mintájául a Hagia Szophia szolgált, amely „a kereszténység egész történetében nagy szellemi és építészeti kincset jelentett”.

Az érsek mély fájdalmának adott hangot amiatt, hogy a keresztény szentélyként épített Hagia Szophiát július óta Recep Tayyip Erdogan török elnök utasítására mecsetként használják.

Hozzátette, hogy ez az intézkedés különös aktualitást adott a hasonló nevű új varsói ortodox templom felszentelésének.

Looks+like+a+mosque+or+something.jpg (1600×971)
Az épülő Szent Zsófia templom. Fotó: jeziorki.blogspot

Az új szentély hálaadásként épült a Lengyelországban 1989 után bekövetkezett demokratikus átalakulásért, az országban évszázadokon át élő ortodox keresztények emlékére, különösen azokéra, akik „Keleten és Nyugaton a lágerekben pusztultak el, és életüket áldozták az 1944-es náciellenes varsói felkelésben” — mondta Sawa érsek.

A többségében katolikus, 38 milliós Lengyelországban mintegy félmillióra teszik az ortodox hívek számát, zömük az ország keleti területein él.

Varsóban eddig két, a 19. század második felében, illetve a 20. század elején, vagyis a Lengyelország hármas felosztása következtében akkor Oroszországhoz tartozó lengyel területen, az ország függetlenségének 1918-as visszaszerzése előtt épült ortodox templom működött.

Elárverezik a holokauszttúlélő zongoráját

Árverésre bocsátják az örökösök a Roman Polanski Oscar-díjas filmjéből is ismert holokauszttúlélő, lengyelországi zsidó zongoraművész, Wladyslaw Szpilman személyes tárgyait, köztük Steinway & Sons márkájú zongoráját – közölte vasárnap a lengyel média.