Elárverezik a holokauszttúlélő zongoráját

Árverésre bocsátják az örökösök a Roman Polanski Oscar-díjas filmjéből is ismert holokauszttúlélő, lengyelországi zsidó zongoraművész, Wladyslaw Szpilman személyes tárgyait, köztük Steinway & Sons márkájú zongoráját – közölte vasárnap a lengyel média.

Az ötven elárverezendő tárgyat egy varsói aukciósház székhelyén keddig lehet megtekinteni. A tárgyak többsége eddig a Szpilman család tulajdona volt. A második világháború előtti Steinway-zongorán Szpilman 2000-ben Varsóban bekövetkezett haláláig játszott.

A művész fia, Andrzej Szpilman szerint eljött az ideje, hogy a hangszert más művész használja. „Talán az édesapám tehetségének egy részét is átadjuk a zongora révén” – nyilatkozta a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak.

Az árverés tételei között egy pianínó is található, továbbá kották és barátok ajánlásaival ellátott fényképek. Egyes emléktárgyak – köztük a Polanski-filmben is kellékként használt zsebóra és írótoll – emlékeztetnek a Szpilmannak a háború alatt menedéket nyújtó lengyel családra, a bujdosás idejére.

Best Scene of The Pianist By Roman Polanski With Adrien Brody (HD)

The music played for the German officer in the film was actually an edit of Frédéric Chopin’s Ballade No.1 in G Minor, (Op. 23, No. 1). In real life, Wladysl…

Az árverést kedden a koronavírus-járvány miatt interneten és telefonon bonyolítják le.

Szpilman a második világháború előtt népszerű dalszerző volt Lengyelországban. 1939 szeptemberében, a német megszállás előtt utoljára játszott a Lengyel Rádióban, és ugyancsak ő volt az első, aki a rádióban a háború után fellépett.

A művész túlélte a nácik által létesített varsói gettó megpróbáltatásait, barátai menekítették ki onnan. Csaknem két éven át különböző lakásokban bujkált. Háborús tapasztalatairól könyvet írt, ebből készült Polanskinak A zongorista című, 2003-ban három Oscar-díjjal jutalmazott filmje.

Egy zsidó zongorista a holokauszt borzalmai között

20 éve halt meg Wladyslaw Szpilman lengyel zeneszerző, zongorista, akinek második világháborús megpróbáltatásait Roman Polanski vitte filmre.