Hat hónap után újra megnyitották a Tadzs Mahalt

Eddigi lehosszabb zárva tartása után újra látogatható a híres indiai mauzóleum — számolt be róla a BBC hírportálja

A Tadzs Mahalt márciusban zárták be, amikor szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be, hogy megállítsák az új koronavírus terjedését Indiában. Előzőleg 1978-ban kellett ezt tenni, amikor Agra városát árvíz öntötte el, előtte 1971-ben, az indiai-pakisztáni háború idején.

Mielőtt hétfő reggel 8 órakor kinyitották volna a kaput, az épületben és a kertben is mindent fertőtlenítettek. Minden dolgozón maszkot és arcpajzsot látott az eseményen részt vevő helyi újságíró, Joges Kumar Szingh. A bejáratnál lázat mérnek, a látogatóktól azt kérik, online vegyenek jegyet, a műemlék területén pedig tartsanak biztonságos távolságot egymástól.

A mauzóleumot körülvevő kertekben hosszú időt töltenek el a turisták sétálva, fotózva, de maga az épület zárt, szinte alig szellőzik, ami fertőzésveszélyt jelent.

Általában nagy a zsúfoltság, ahogy hosszú sorokban várakoznak az emberek, hogy belépjenek a legendás épületbe.

A Tadzs Mahal az indiai Agrában. Fotó: Wikipedia

A hétfő reggeli nyitáskor azonban alig volt belépő a biztonsági kapuknál, ami szokatlan látvány India leghíresebb műemlékénél.

A Tadzs Mahalt a 17. század közepén építette Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója harmadik és legkedvesebb felesége, a gyerekszülésben meghalt Mumtázi Mahal (a palota ékessége) mauzóleumaként. Az épület 1983 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Indiában egyébként csaknem 5,5 millió embernél diagnosztizálták az új koronavírust, ez a második legtöbb eset a világon az Egyesült Államok után. Az országban 87 882-en haltak bele a vírus okozta betegségbe.

Izraeli segítséggel küzd India a koronavírus ellen

Indiában hétfőre egy nap alatt csaknem 50 ezerrel nőtt a bizonyítottan koronavírustól fertőzöttek száma, ami példátlan a dél-ázsiai országban.