Izraeli segítséggel küzd India a koronavírus ellen

Indiában hétfőre egy nap alatt csaknem 50 ezerrel nőtt a bizonyítottan koronavírustól fertőzöttek száma, ami példátlan a dél-ázsiai országban.

Két repülőgéppel indultak útnak izraeli szakemberek azért, hogy új fejlesztésű technológiájukkal segítsenek a járvány elleni küzdelemben az országnak — közölte a Jewish News Syndicate. A védelmi-, a külügyi- és az egészségügyi tárcák megbízottjai mellett az izraeli védelmi erőktől is voltak azon a két repülőgépen, amely hétfőn landolt Új-Delhiben.

A lap szerint a legújabb technikai vívmányok kölcsönzése mellett korszerű eszköztárral — például új lélegeztetőgépekkel  — is ellátják a keleti országot, amelynek járványügyi szakemberei különös kihívásokkal küzdenek 1.3 milliárdnyi lakosuk egészségét szem előtt tartva.

Négyféle új izraeli technológiával kívánják felgyorsítani az ország lakosainak gyors tesztelését. Mindezt mesterséges intelligencián alapuló számítógépes programokkal.

Szakértők szándéka szerint a segítséggel alig 10 nap alatt lehet majd elemezni több tízezer mintavétel eredményét, amellyel fokozni tudják a járvány elleni küzdelem hatékonyságát — emeli ki a lap.

Mindeközben hétfőre Indiában egy nap alatt csaknem 50 ezerrel nőtt a bizonyítottan koronavírustól fertőzöttek száma, ami példátlan a dél-ázsiai országban. Így a fertőzöttek száma hétfőn reggelre 1 millió 435 ezer 453-ra nőtt.

A Jewish News Syndicate részletesen kifejtette, hogy a négy izraeli technológia milyen területeken is segíti a védekezésben szereplők munkáját: egy online hangtesztelő program felismeri a légzőrendszerben tapasztalt eltéréseket, egy másik program a légzési mechanizmust vizsgálva szűri ki a vírust.

A másik két módszer pedig eltérő formában, de a korábbinál egyaránt sokkal gyorsabban elemzi a vizsgált emberek nyálából nyert mintákat — mindezzel alig fél óra alatt is kiszűrhetőek lesznek azok, akik megfertőződtek a COVID19 nevű vírussal.

Nem ez az első eset, hogy Izrael bajban segíti egyik legnagyobb szövetségesét, Indiát. A két ország közötti szoros kulturális-politikai kapcsolatokról mi is készítettünk korábban összeállítást.

Izrael segíti az aszály sújtotta Indiát

A szegény, és túlnépesedett ázsai szövetséges mezőgazdaságát katasztrófa fenyegeti.