A zárlat alatt is tüntettek Netanjahu ellen Jeruzsálemben

Vasárnap este tartották az első nagy tüntetést Izraelben Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen, mióta pénteken három hétig tartó országos zárlat lépett érvénybe a koronavírus terjedésének megfékezésére — írja az Új Kelet internetes kiadása. 

Ezrek tüntettek a miniszterelnöki rezidenciánál Jeruzsálemben, míg százak Netanjahu kesszáriai rezidenciájánál, a minisztereinök korrupciós ügyei valamint a kormány koronavírus-krízis kezelése és a járvány miatt másodszor bevezetett országos zárlat ellen.

A három hónapja zajló heti tüntetéseket eddig szombaton tartották, de a ros hásáná azaz a zsidó új év miatt egy nappal eltolták.

Míg a tüntetéseken való részvétel mentesül a mozgásra, összejövetelekre és a vállalkozásokra alkalmazott új korlátozások alól, a rendőrség pénteken új társadalmi távolságtartási irányelvet jelentett be a demonstrációkra vonatkozóan.

A rendőrség közölte, hogy a tüntetőket 20 vagy kevesebb emberből álló „kapszulákba” kell elhelyezni, a kapszulákon belül és között tartva a társadalmi távolságtartást, anélkül, hogy meghatározták volna, hogy ezt hogyan kéne megvalósítani.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elleni tüntetés jeruzsálemi rezidenciájának közelében. Fotó: MTI/AP/Sebastian Scheiner

A tüntetés előtt a rendőrök sárga barikádszalagot feszítettek ki, hogy megkíséreljék a kereszteződést kapszulákra osztani és érvényesíteni a távolságtartást. A rendőrség fizikailag nem hajtotta végre az intézkedéseket, mivel az új irányelvek jelenleg csak javaslatok, és a kormány még nem hagyta őket jóvá. Körülbelül két órával a tüntetések után a rendszer összeomlott.

A tüntetés 11 személy letartóztatásávak végződött, rendzavarásért vagy tisztek elleni testi sértés gyanújával.

A rendőrök az éjszaka letartóztattak egy férfit, aki a tiltakozás helyszíne körül felállított barikádok felé hajtott nagy sebességel autójával.

Egyelőre nem világos, hgy az eset véletlen vagy szándékos támadás volt-e, de a helyszínről készült videókból kiderült, hogy a sofőr lefékez, ahogy a tisztek közelébe ér. A sofőrt, egy 22 éves jeruzsálemi lakost, a rendőrség elvitte kihallgatni.

Ultraortodox izraeliek is tüntettek vasárnap este a zárlati korlátozások ellen Jeruzsálemben és Bnei Brakban.

A rendőrség állítólag azt gyanítja, hogy néhány ultraortodox azért vett részt a tüntetéseken, hogy a demonstrációt kihasználva szabadon utazhasson a városok között az ünnep kimenetele után.

Több száz buszt rendeltek az ultraortodox „demonstrálók” Izraelben

A vallásos zsidók azzal akarják kijátszani a lakhelyelhagyási korlátozásokat, hogy elmennek „tüntetni” más városokba, ami engedélyezett.