Az oroszok miatt vezényel Amerika tankokat, radarokat és katonákat Északkelet-Szíriába

Az Egyesült Államok páncélozott harci járműveket, radarokat és katonákat vezényelt Szíria északkeleti részébe, és intenzívebbé teszi a harci repülőgépek járőrözését – jelentette be közleményében az amerikai erők Középső Parancsnoksága (Centcom).

A térségben – ahol az Egyesült Államok immár csak korlátozott számú katonával van jelen – több olyan incidens történt az elmúlt időszakban, amelyben amerikai és orosz katonák kerültek konfliktusba egymással.

Bill Urban, a Centcom szóvivője a közleményben nem tett említést ezekről, hanem csak általában az elmúlt időszak incidenseit említette, amelyek az amerikai álláspont szerint szükségessé tették a szóban forgó hadfelszerelés oda vezénylését.

Az amerikai erők a rövid hatótávolságú légvédelmi rakéták riasztására alkalmas Sentinel radarokat és Bradley típusú gyalogsági szállító harcjárműveket telepítettek a térségbe. A Bradleyket tavaly Donald Trump amerikai elnök döntésére már kivonták e térségből.

A Centcom közleménye szerint a mostani lépések célja „a koalíciós erők védelme és annak biztosítása, hogy a térségben nyugodtan folytathassák küldetésüket”.

Úton egy új Szíria felé?

Hogyan nézne ki a szíriai békemegállapodás, és miként juthatnak el az érintett felek egy olyan megállapodáshoz, amely mindannyiukat kielégítheti? – teszi fel a kérdést Jason Shvili, az Israel Hayom publicistája.

Augusztus végén hét amerikai katona sebesült meg egy orosz harci járművel történt összeütközésben. Az erről készült videofelvételek megjelentek a Twitteren is, és a képkockákon jól látható volt, hogy orosz páncélosok és helikopterek próbálták meg feltartóztatni az amerikai járműveket, amelyeket aztán a térség elhagyására is késztettek.

„Az Egyesült Államok nem akar konfliktust egyetlen más országgal sem Szíria területén, de ha szükséges, meg fogja védeni a koalíciós erőket” – hangsúlyozta Bill Urban a közleményben.

Ebben a török határ mentén fekvő térségben – az Ankarával kötött egyezmény értelmében – orosz katonák állomásoznak.

Washington tavaly október 13-án, öt nappal a szíriai kurdok elleni török offenzíva után jelentette be, hogy kivonja a mintegy ezer katonából álló kontingensét Szíriából. Végül Trump úgy döntött, egy „kis létszámú” amerikai csapat Szíriában marad, és részben a jordániai és az izraeli határhoz közel, részben pedig Irakhoz közel tartózkodik majd.

Legutóbb azért éleződött ki a viszony Washington és Damaszkusz között, mert médiabeszámolók szerint Donald Trump felfedte: meg akarta öletni Bassár el-Aszad szíriai elnököt 2017-ben.

Akkori védelmi minisztere, Jim Mattis azonban kifogásolta a műveletet. Trump és Mattis kapcsolata később megromlott, aminek következtében az utóbbi 2018-ban lemondott tisztségéről.

A SANA szíriai állami hírügynökség egy külügyi forrást idézve úgy fogalmazott: Trump megjegyzései bebizonyították, hogy „ez az (amerikai) vezetés lator és törvénytelen, és ugyanazt a gyilkos és likvidáló módszert követi, amelyet a terrorszervezetek alkalmaznak”. A forrás hozzátette: Trump kijelentése egyértelműen rámutat arra, hogy „miképpen csökkent az amerikai kormányzat politikusai magatartásának minősége”.

Elegük lett a hollandoknak a szíriai kínzásokból, vegyi fegyverekből

Hollandia a nemzetközi jog alapján felelősségre vonja Szíriát az emberi jogok megsértése miatt.