Világjárvány: 30 millió fölött a fertőzöttek száma

Új lélektani határt lépett át a világszerte regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma. Budapesten közben szigorúbb maszkviselési szabályok léptek életbe. A szabálysértóket akár 15 ezer forintra is büntethetik.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint a világszerte regisztrált halálos áldozatok száma 945 ezer, ám csaknem 20,5 fertőzött meggyógyult.

A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.

Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol csaknem 6,7 millió fertőzött volt, közel 198 ezren haltak meg.

Az európai országok közül Spanyolországban a legrosszabb a helyzet, ahol 626 ezer fertőzöttről és 30,4 ezer halottról tudnak.

Fertőtlenítik az utcákat egy dél-koreai városban. Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Az Egészségügyi Világszervezet március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

Közben mától szigorúbb maszkviselési szabályok léptek életbe Budapesten a koronavírus-járvány második hulláma miatt.

A Fővárosi Közgyűlés hétfőn döntött arról, hogy — a taxik, tömegközlekedési járatok, boltok, bevásárlóközpontok és piacok mellett — a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata.

Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor

8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Helyszíni bírságot akkor szabhatnak ki, ha az érintett felhívásra sem tartja be a maszkviselési szabályokat.

A rendelet kivételként határozza meg az említett helyeken való étel- és italfogyasztást, továbbá a maszkviselési kötelezettség az előadókra nem vonatkozik.

A fővárosi önkormányzat már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy

a nem megfelelő maszkviselés, vagyis például az orr szabadon hagyása is a szabályok megszegésének minősül.

Ha tartósan visszaesik az új fertőzöttek száma, akkor a maszkviselési kötelezettséget felfüggesztik.

Izraeli tudósok szerint a baktériumok kulcsfontosságúak lehetnek a vírusfertőzések gyógyításában

A kutatást vezető izraeli tudós szerint a mostani felfedezések „a különböző vírusos megbetegedéseket, sőt, talán még a jelenlegit is kezelni képes gyógyszerekhez vezethetnek”.