Távozóban az ukrán-fehérorosz határnál sereglő haszidok

Délután egy nagyobb csoport otthagyta azt a vallásos tömeget, amelyik napok óta vesztegel az ukrán-fehérorosz határnál, később mások is követték példájukat. Összesen több mint ezren mentek vissza Belaruszba.

Még mindig vannak ultraortodox vallásos zsidók a helyszínen, abban bízva, hogy beengedik őket Ukrajnába, de péntek délután mintegy háromszázan visszaindultak Fehéroroszország felé — jelentette az ukrinform.net hírportál a hivatalos szervek nyilatkozatára alapozva. Később még mintegy hétszázan követték a példájukat.

A zömében izraeli zarándokok eredetileg Umánba akartak eljutni, mert ott van sírja a híres haszid mesternek, a 18. század végén élt Náchmán rabbinak, a breszlevi haszid mozgalom első és egyben utolsó vezetőjének.

A koronavírus-járvány miatt azonban már induláskor közölték velük, több mint valószínű, hogy a hatóságok nem fogják őket beeingedni Ukrajnába. A hívek azonban napokig nem mozdultak, sőt, még szívhezszóló ukrán dalok éneklésével is próbálkoztak — mindhiába.

Dicsőség Ukrajnának! – kiáltozták az ukrán nemzeti viseletbe öltözött haszidok

Hátha így sikerülhet – gondolhatták az ukrán himnusszal is próbálkozó breszlávi haszidok a fehérorosz-ukrán határon.

A tömeg a jelek szerint belátta, jobb egy másik alkalomra halasztani a zarándoklatot, amelyre egyébként évente sok tízezer vallásos zsidó szokott elutazni a világ számos országából.

Összesen több mint ezren visszatértek fehérorosz területre, emiatt meg kellett erősíteni a határőrséget. A zarándokok ugyanis úgy döntöttek, hogy a zsidó újévet Fehéroroszországban fogják megünnepelni.

A fehérorosz-ukrán határátkelőnél korábban közel kétezer haszid zsidó vesztegelt, arra várva, hogy beengedjék őket Ukrajnába. Izrael a napokban hazatárésre szólította fel őket.

Az ukrán kormány augusztus 27-én hozott rendeletében augusztus 28-tól szeptember 28-ig zárta le Ukrajna határait a külföldiek előtt a koronavírus-járvány miatt.

Ukrajnában egyébként továbbra is gyorsan terjed a járvány.

Egy nap alatt több mint 3200 új beteget regisztráltak, velük együtt az eddig azonosított fertőzöttek száma már megközelítette a 170 ezret, és megint sokan meghaltak.

Szerdán regisztrálták a járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3584-et, az eddigi legtöbb napi halálos áldozatot, 76-ot pedig kedden.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy tévéinterjúban azt prognosztizálta, hogy a koronavírusos betegek száma az elkövetkező hónapokban még gyorsabb ütemben fog növekedni Ukrajnában, mert már elérte az országot a járvány második hulláma.

Van, akinek helyrehozza, másoknak megkeseríti az életét az umáni zarándoklat

Cháim Cházin a zsidó újév alkalmával minden évben elzarándokolt Umánba, mielőtt végleg áthelyezte volna otthonát az ukrajnai városba – a Jewish Telegraphic Agency helyszíni riportja.