Gasztro- és hagyománykalauz ros hásánához

A gránátalma 613 magjának kiszámolása, mézes alma és fonott kalács, bárányfej és egy egész hal, mindehhez pedig a bőség reményének jeleként jó zsíros ételek… Mi mindent jelentenek a zsidó újév étkezési szokásai?

Figyelemreméló összeállításra bukkantunk a világhálón. Egy népszerű gasztroportál, a sobors.hu a péntek este beköszöntő újévet alapos gasztró-és kultúrtörténeti dolgozatával fogadja. Örömmel, szinte már habzsolva csipegettünk mi is az ott fellelt legérdekesebb tudnivalókból.

Ezen az ünnepen fehér ruhát kell viselni, mert ez a tisztaság színe. A Tórában ez a nap a „kürtharsogás napjaként” szerepel.

A sófár megfújásának hagyományból ered egyébként a szilveszteri trombitálás szokása is.

Ahogy a többi ünnepnek, az újévnek is megvan a forgatókönyve: a zsidók a vízbe vetik a bűneiket. Az emberek odaállnak a folyó partjára és kiszórnak minden egyes morzsát a zsebükből, amelyet aztán a halak megesznek, így szabadítva meg őket a bűneiktől. Ezzel megvan az esély arra, hogy az új esztendő tisztán indulhasson.

Az ünnepi asztalokon olyan ételeket tálalunk, amelyeknek szimbolikus jelentősége van: biztosan lesz alma, méz, gránátalma és kör alakúra font barhesz, vagyis fonott kalács is. Utóbbi — az év többi ünnepnapjától eltérően — újév két napján édes és kerek formát kapott, ezzel is utalva az élet körforgására.

Az egyik legismertebb ünnepi kellék-szimbólum a gránátalma. A hagyomány szerint az egzotikus antioxidánsnak 613 magja van. Ez természetesen a betartandó tórai parancsok számára utal.

A méz az édes életet jelképezi, a gránátalma rengeteg magja pedig a soron következő év érdemeit, jó cselekedeteit szimbolizálja. Szokás az almát mézbe mártani, amitől az alma nemcsak finomabb lesz, hanem a zsidó misztika szerint ez a cselekedet azt jelenti, hogy a keserűbb napok után édesebbek jönnek, a nehézségek csak próbatételek, a végén minden édes, vagyis jó lesz.

Bár nem kötelező megenni, de az ünnepi asztal kellékeként fontos szimbólum a főtt hal- vagy bárányfej is, amely a zsidók elnyomás elleni küzdelmét idézi meg. A hal egészben kerül az asztalra, ez jelképezi a bőséget.

Ilyenkor zsírosabb ételeket is javasolt fogyasztani, mint általában, hogy az elkövetkező év bőséges legyen. A zsidó hagyomány szerint újévkor kell egy új, sosem próbált fogás is az asztalra.

A 2 napból minden nap kétszer kell ünnepi étkezést tartani, egyet regge, egyet este. Ez az ünnep vallási szempontból olyan, mint a szombat, nem lehet főzni, se sütőt, tűzhelyet bekapcsolni, de például az újév előtt gyújtott lángról szabad újabb lángot gyújtani az ünnep beállta után is.

Ros hásáná mint viszonyítási pont

A zsidó időszámítás szerinti újév az ember teremtésének évfordulója.