30 millió ember halhat éhen, ha nem segítenek a milliárdosok

Miközben a világ leggazdagabbjai tovább gyarapodnak a pandémia alatt is, korunk legnagyobb éhínségével szembesülünk, és több tízmillió ember élete forog kockán — figyelmeztetett az élelmezésért felelős világszervezet.

A világon mintegy 270 millió embert fenyeget éhínség, és az Élelmezési Világszervezet (WFP) azt reméli, hogy közülük 138 millión tudnak segíteni az idén – mondta David Beasley, a WFP főigazgatója, aki minderre az ENSZ Biztonsági Tanácsában figyelmeztetett.

„Évente 4,9 milliárd dollárra van szükségünk, de ha ez az összeg nem áll rendelkezésre, akkor 30 millió ember éhen fog halni”

— jelentette ki az igazgató, aki szerint az emberiség korunk legnagyobb válsága elé néz, amennyiben sikertelenek lesznek adománygyűjtési kísérleteik.

A világon mintegy 2000 milliárdos él. Az ő összvagyonuk meghaladja a nyolcezer milliárd dollárt, ezért Beasley őket szólította fel adakozásra. Az igazgató, aki korábban Dél-Karolina kormányzója volt, nem véletlenül címezte felszólítását a milliárdosoknak.

Ahogy azt a Reuters is kiemelte, a korábbi politikus azt hangsúlyota, hogy a szupergazdagok közül nagyon sokan a koronavírus-világjárvány alatt is milliárdokkal növelték vagyonukat. Az Amazon tulajdonosa, Jeff Bezos például 36 milliárddal, a Facebook alapító-főnöke, Mark Zuckerberg pedig 30 milliárddal növelte vagyonát — írja a brit hírügynökség.

Csak az amerikai milliárdosok összvagyonának értéke 19 százalékkal gyarapodott a pandémia kitörése óta

— emlékeztetnek a tudósításban az Institute for Policy Studies júniusi kutatására.

„Itt az idő, hogy azok, akiknek a legtöbbje van, ebben a különleges időben segítsenek azoknak, akiknek a legkevesebb jutott. A világnak most van szüksége önökre, elérkezett az idő arra, hogy helyesen cselekedjenek”

— nyomatékosította az élelmezésért felelős világszervezet vezetője.

Világjárvány: 30 millió fölött a fertőzöttek száma

Budapesten közben szigorúbb maszkviselési szabályok léptek életbe.