Éleződik a feszültség a breszlávi haszidok miatt Minszk és Kijev között

Fehéroroszország felszólítja Ukrajnát, hogy tartsa tiszteletben az alapvető emberi jogokat, a vallásos hívők jogait és az általánosan elfogadott demokratikus normákat a fehérorosz-ukrán határon rekedt haszid zsidó zarándokok ügyében – áll a fehérorosz külügyminisztérium közleményében, amelyet szerdán tettek közzé a tárca honlapján.

Kijev a koronavírus-járvány miatt elrendelt határzárra hivatkozva nem engedi belépni a zarándokokat.

„Határozottan felszólítjuk az ukrán hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben az alapvető emberi jogokat, a vallásos hívők jogait, az általánosan elfogadott demokratikus normákat és a humanista alapelveket” – áll a tárca közleményében. „Elengedhetetlen, hogy (az ukrán hatóságok) kezdjenek párbeszédet ezekkel az emberekkel, akik semmi különöset nem akarnak, csak azt, hogy tartsák tiszteletben alapvető jogaikat. Ezt a kérdést mi napirenden fogjuk tartani” – teszik hozzá.

A fehérorosz külügyminisztérium szerint a fehérorosz-ukrán határnál emberek ezrei kénytelenek az éjszakát a szabad ég alatt tölteni, ami – a tárca szerint – „teljességgel embertelen”. „És most ez a fontos, nem pedig az ukrán hatóságok demagógiája és kísérletei, hogy másra hárítsák a felelősséget azért, mert egyáltalán nem akarják megoldani a helyzetet” – fogalmazott a minisztérium.

Az ukrán kormány augusztus 27-én hozott rendeletében augusztus 28-tól szeptember 28-ig átmenetileg újra lezárta Ukrajna határait a külföldiek előtt a koronavírus-járvány terjedése miatt. A haszid zsidók viszont hagyományosan minden évben a Cserkaszi megyében lévő Uman városban ekkortájt ünneplik meg a zsidó újévet, elzarándokolnak a város temetőjében nyugvó Nachman rabbinak, a breszlávi haszidizmus alapítójának a sírjához. Az ünnep idén szeptember 18-20-ra esik. A háromnapos umani zarándoklatot a hívők táncos ünnepléssel töltik. A résztvevők száma a korábbi években a 40-50 ezret is elérte.

Határeset: a tilalom ellenére több száz haszid zsidó szeretne bejutni Ukrajnába

Kijev minden külföldi utazót arra kért, tartsa tiszteletben a határellenőrzés jelenlegi szabályait, hogy ne alakuljanak ki „bonyolult helyzetek”.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint szerdára már csaknem kétezer volt azoknak a haszid zsidóknak a száma, akik a fehérorosz-ukrán határon rekedtek. Ők úgy értesültek, hogy az ukrán hatóságok beengedik majd őket az országba, ahol a közép-ukrajnai Umán városában készülnek megünnepelni a zsidó újévet, a rós hasánát. Zömük Izraelből érkezett, és úgy tudták, hogy a fehérorosz-ukrán határ nyitva van. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala szerint a fehérorosz vezetés néhány meggondolatlan kijelentésével szándékosan vagy akaratlanul, de táplálta ezeket a híreszteléseket. Az ukrán elnöki hivatalban közölték, hogy Ukrajna a járványhelyzet romlása miatt hozta meg a döntést a határ újbóli lezárásáról a külföldiek előtt.   

„Szigorú karanténkorlátozások vannak érvényben államunk területén, ami lehetetlenné teszi a tömeges rendezvények megtartását, beleértve a vallási jellegűeket is”

– idézte a hírportál az elnöki hivatal közleményét. Helyi híradások alapján azonban Umánba már korábban ékeztek haszidok néhány ezren, azaz minden bizonnyal a szokottnál jóval kevesebb résztvevővel, de megtartják idén is az ünnepséget.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden utasította kormányát, lépjenek kapcsolatba Kijevvel, érjék el, hogy a haszid zsidók számára Ukrajna nyisson „zöld folyosót”, azaz engedje be őket a területére – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.

Van, akinek helyrehozza, másoknak megkeseríti az életét az umáni zarándoklat

Cháim Cházin a zsidó újév alkalmával minden évben elzarándokolt Umánba, mielőtt végleg áthelyezte volna otthonát az ukrajnai városba – a Jewish Telegraphic Agency helyszíni riportja.