Douglas Murray: „Olyan időkben élünk, amikor nem szabad csatlakozni a tömeghez”

„Ha visszamegyünk a faji elkülönüléshez, amibe ezúttal a magukat «antirasszistának» nevező emberek fognak minket belekényszeríteni, akkor a pokolba megyünk vissza. Naponta lehet érezni, ahogy elkezd lebomlani körülöttünk a társadalmi megegyezés az együttélésről” – mondta Douglas Murray brit újságíró a TRIGGERnometry nevű podcastben. 

Douglas Murray brit publicista, az Európa furcsa halála című könyv szerzője szerint a brit és az amerikai társadalom is a szakadék szélén áll. Az újságíró a TRIGGERnomentry című műsorban elmondta, hogy abban reménykedett, hogy a „woke” progresszív ideológiák háttérbe szorulnak a koronavírus járvány hatására, hogy az igazi nehézségek miatt az embereknek nem lesz ideje kitalált nehézségek miatt panaszkodni. Szerinte egy rövid ideig valóban megváltoztak a prioritások, aztán George Floyd halála mindent megváltoztatott.

„Mikor a George Floyd gyilkosság történt, akkor több dolog egyszerre pattant ki. Először is az embereknek nyilvánvalóan elegük volt a karanténból, persze voltak őszinte tüntetők, de rengetegen voltak, akik örültek, hogy végre kimehetnek a házból és emberek közt lehetnek. Másrészt ott van az állítás, hogy ez egy antirasszista ügy. Így hiába bíztunk benne a járvány elején, hogy a «woke» ideológiák elhalványulnak, az egész túlcsordult. Andrew Sullivan mondta, hogy most mindnyájan egy egyetemi kampuszon élünk. (…) Mi mindannyian, és Amerika különösen, egy szakadék szélén állunk” – mondta Murray.

Az író szerint az egyik ok, hogy az emberek elvesztették a realitásérzéküket, az az, hogy a lezárások miatt mindenki be lett zárva a saját világába, s az internet lett az egyetlen ablak a világra.

„Ezért olyan komplex a BLM szituáció, mert egy csomó ember valóban azt hiszi, hogy ez a rasszizmus elleni harcról szól. Annak ellenére, hogy a BLM egy bevallottan marxista mozgalom. Egy rakás ember ezt egyszerűen nem hiszi el” – jelentette ki a publicista.

Douglas Murray szerint sokan azért vonulnak utcára, mert elhitték azt az évek óta ismételgetett baloldali állítást, hogy Trump, a republikánusok vagy a britek esetében a konzervatívok, valójában mind bujtatott fasiszták.

Véleménydiktatúra — hogyan váltak az amerikai elit egyetemek vitamentes övezetté?

Az amerikai elit egyetemeken már nem az igazság keresése zajlik, hanem „harc a fasizmus ellen.”

„Ha azt hiszed, hogy a fasiszták hamarosan átveszik a hatalmat vagy már át is vették, akkor mindent szabad.

Ma az a probléma, hogy emberek tömegei hiszik azt, hogy a fasiszták az ajtó előtt állnak. Az emberek teljesen félreértelmezték a világot, amiben élnek, mert egyetlen felmérés szerint sincs társadalmi támogatás a fasizmus mögött.

De tömegek hiszik azt, hogy Donald Trump fasiszta, Isten tudja mennyi panaszunk van Trump ellen, de hogy fasiszta lenne? Nem hinném. Egyetlen általam ismert fasiszta definíció alapján sem lehet őt annak nevezni” – állította a publicista.

Murray elmondta, hogy a hatvanas évek diáktüntetői is azt állították, hogy az állam fasiszta. Aztán Nyugat-Európában az egykori marxista tüntetőkből lettek az állami elit tagjai és igyekeztek elfelejteni a fiatalkori „botlásaikat”. Murray levezeti, hogy a Blair-kormány is ilyen egykori szélsőbaloldaliakból állt. Az író szerint soha nem történt meg ezeknek az ideológiáknak a tényleges leleplezése, hiszen még mindig ezeket tanítják a felsőoktatási intézményekben.

„Az egyetemeken hamis ideológiákat tanítanak az állam és a társadalom természetéről, azt állítják, hogy egy patriarchális fasizált államban élünk. Így teljesen hamis képet kapnak az emberek a társadalomról, amiben élnek, sokan nem nagyon ismernek más kultúrákat, és még a történelemről sincs semmi fogalmuk.

Ha az emberek azt hiszik, hogy a harmadik birodalom újra felemelkedik, akkor miért ne lennél az utcán és égetnéd le a várost. (…) Ami most történik, az a baloldal hosszú munkájának a gyümölcse

– mondta az író.

Murray szerint jelenleg minden gondolkodó ember kénytelen szembenézni azzal, hogy nem az ész uralkodik a társadalmaikban.

Martin Luther King forog a sírjában

Mióta uralkodik a csőcselék a választott politikusokon és a civil szférán? Miért hódol be a többség a bűntudatkeltésnek? Seres László publicisztikája.

„Nagyon aggódom. Azt gondolom, valóban egy szakadék szélén állunk. (…)

Ha visszamegyünk a faji elkülönüléshez, amibe ezúttal magukat «antirasszistának» nevező emberek fognak minket belekényszeríteni, akkor a pokolba megyünk vissza.

Naponta lehet érezni, hogy kezd lebomlani körülöttünk a társadalmi megegyezés az együttélésről. Abban reménykedtünk mindig, hogy eljutunk odáig, hogy a bőrszín csak annyira számít, amennyire a hajszín. S most hirtelen jönnek ezek az emberek… olyan, mintha hirtelen lenne egy vörös hajú szeparatista mozgalom.

Olyan emberek szedik szét a közmegegyezést, akik boldognak tűnnek, hogy lerombolhatják a társadalmunkat.

Miért teszik ezt? Van az emberekben egy ösztön, ami arra vezeti őket, hogy pusztítsanak. Könnyen lerombolható egy épület, vagy egy szobor, de valakinek az egész életébe telhet felépíteni azt. S most hatalmas a vágy az emberekben, hogy romboljanak” – mondta az író.

Murray szerint talán még nem visszafordíthatatlan a helyzet.

„Ebben a korszakban az kell legyen a célunk, hogy nem csatlakozunk a tömeghez. Biztos látták azt a lenyűgöző videót arról a washingtoni étteremről, ahol ezek a visszataszító, elkényeztetett, főleg fehér – amennyire én láttam –, egyetemista korú gyerekek körbejárnak és követelik, hogy az étteremben vacsorázók emeljék az öklüket az ég felé, mert, hogy ez a fekete erő jele (…) nem is számít, mit jelent, csak demoralizálni kell az embereket, amíg meg nem teszik azt, amit követelnek tőlük. Térdelj le, emeld fel az öklöd, ugorj! Látszik, hogy az étteremben az emberek ímmel-ámmal de azért felemelik az öklük. (…)

Az egyik ilyen videóban volt egy nő, aki nem teszi, és az egész átkozott csőcselék körbeveszi és azt ordibálják, hogy tegye meg. S nem teszi meg. Legyél ez az ember! Ne csatlakozz a tömeghez. Ne tedd meg, amit a csőcselék követel. Legyél olyan, mint ez a nő. (…)

Igenis hősies, hogy azt mondod, nem csatlakozom a tömeg őrületéhez. Ember maradok, megőrzöm a méltóságomat, megőrzöm az önértékelésem és nem demoralizálhatsz engem, mert tudom, hogy ha most ezt kéred, később valami mást fogsz követelni – jelentette ki Murray.

BLM protesters confronts woman who won’t raise her fist in solidarity

A large crowd of Black Lives Matter protesters have accosted white diners outside several Washington, D.C. restaurants, demanding that they raise their fists…

Az író elmondta, hogy bár ő azt mondhat, amit szeretne, de az átlagembert ma már könnyen tönkreteszi az online csőcselék. Murray szerint különösen könnyű bajba kerülni egy olyan világban, ahol a tegnap igazságaira ma hazugságként tekintenek. A ma emberei tagadják a tegnap igazságait, amik egyben általános igazságok is a férfiak és nők viszonyáról, a nemről, a társadalmak természetéről.

„Két lehetőség van. Vagy azt mondod, hogy olyan társadalomra kell törni, ahol a bőrszín annyira se számít, mint a hajszín. S én egy olyan Londonban nőttem fel, amiben én azt éreztem, hogy ez így volt. (…) Ez egy lehetőség. (…) Na most az antirasszizmus nevében jött egy csoport ember, akik azt mondják, hogy a bőrszín az egyetlen dolog, ami számít. S ha azt mondod, hogy nem számít, akkor rasszista vagy. Ha azt mondod számít, akkor is rasszista vagy. Akárhová mész rasszista vagy. Ez a másik opció” – állítja Murray.

A publicista szerint az emberek nem fogják sokáig tolerálni, hogy gonosznak nevezik őket. Szerinte a többség nem fogja elviselni, hogy azt mondják neki, vegye a hátára generációkkal korábban élt emberek bűneit, akikhez semmi köze, de mivel ugyanolyan a bőrszíne, mint nekik volt, ezért felelősnek kell lennie a tetteikért.

Murray szerint azok, akik le akarják rombolni a társadalmi együttélés normáit, azok nincsenek tisztában azzal, hogy a társadalmaik legveszélyesebb elemeivel játszanak.

A teljes interjú megtekinthető itt, vagy meghallgatható a legnagyobb zenemegosztókon.

A fasizmus balról is jöhet

A szélsőbaloldal ugyanolyan mérgező hatással van a polgári társadalomra és az alkotmányos rendre, mint a szélsőjobboldal. Gyenge Dániel írása.