Cihanouszkaja szavatolná Lukasenka biztonságát, csak menjen már

A fehérorosz ellenzék szavatolná Aljakszandr Lukasenka államfő biztonságát, ha békésen távozna hivatalából – jelentette ki Szvjatlana Cihanouszkaja volt ellenzéki elnökjelölt az lb.ua ukrán hírportálnak adott, szerdán közölt interjújában.

Az interjút készítő újságírók kérdésére Cihanouszkaja azt mondta, „még garanciát adna” az elnöknek önkéntes távozása esetén, de nem fejtette ki részletesen, hogy mit ért ezalatt.

Cihanouszkaja a fehérorosz és az orosz államfő hétfőn Szocsiban lezajlott találkozóját értékelve úgy vélekedett, hogy Moszkva még nem hozta meg a végleges döntést Lukasenka támogatásáról. Szavai szerint

Fehéroroszország kilencmillió lakosának többsége már nem bízik Lukasenkában, változást akar, ezért szerinte bölcs döntés lenne Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, ha nem őt, hanem a fehérorosz népet támogatná.

Kijelentette, hogy az ország lakossága nem támogatja Oroszország és Fehéroroszország integrációját sem. Megjegyezte, hogy ha Putyin nem is tartja fontosnak vagy méltónak, hogy meghallgassa az ő nyilatkozatait, akkor is látja, mi zajlik Fehéroroszágban, azt, hogy az emberek változást akarnak.

Felhánytorgatta ugyanakkor, hogy Moszkva most a Lukasenkának nyújtott 1,5 milliárd dolláros hitellel a békés tüntetők elleni erőszakot támogatja. Példaként hozta, hogy máris új golyóálló mellényeket rendeltek a rohamrendőröknek.

Putyin jelentős hitellel segíti Lukasenkát

A fehérorosz elnök arra hívta fel vendéglátóját, készítse fel csapatait arra, hogy ellenálljanak egy esetleges agressziónak.

Hangsúlyozta, hogy az ellenzék nem akar háborút, zavargásokat, a békés átmenetben érdekelt. Amennyiben ez bekövetkezne,

Cihanouszkaja kifejtette, hogy két-három hónapra, legfeljebb félévre vállalná ideiglenesen az államfői tisztséget.

Ez idő alatt a kormány tagjainak többsége a helyükön maradna – úgyszintén ideiglenes tisztségviselőként -, mert szerinte ők alapvetően jó szakemberek csak a jelenlegi politikai nyomás alatt nem tudják jól ellátni a feladatukat. Ez az időszak egy új, szabad és tiszta választások előkészítésével telne el.

Szvjatlana Alekszijevics Nobel-békedíjas írónővel, az ellenzéki Koordinációs Tanács mára egyetlen szabadlábon és Fehéroroszországban maradt tagjával kapcsolatosan úgy vélte, ő túl ismert személyiség ahhoz, hogy ki merjék toloncolni az országból, pláne ahhoz, hogy bebörtönözzék.

Cihanouszkaja üzent az oroszoknak

Közben újabb fehérorosz ellenzéki vezető elhurcolásáról érkezett hír.