Lemond posztjáról és távozik Budapestről az amerikai nagykövet

David Cornstein már Donald Trumppal is közölte döntését – írja a hvg.hu.

„Mélyen átérzett büszkeséggel és egyben némi szomorúsággal tudattam Trump elnök úrral és Szijjártó külügyminiszter úrral, hogy november 1-jével lemondok az Egyesült Államok magyarországi nagyköveti posztjáról” – olvasható David Cornstein üzenete az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének oldalán. A hírt a hvg.hu közölte.

Cornstein azt írta: megtiszteltetés és kiváltság volt szolgálni az országot, “amelyet őszintén megkedveltem, de kétoldalú kapcsolataink túlmutatnak egyetlen emberen.

Nagyon büszke vagyok arra, amit a budapesti Amerikai Nagykövetség teljes csapatával – magyarokkal és amerikaiakkal egyaránt – elértünk az országaink mint szövetségesek közötti kapcsolatok erősítése terén.

Hiányozni fog Magyarország, a csodálatos barátok és emlékek, amelyeket itt szereztem, ám nagykövetségi kollégáimat, Magyarországot és a magyar népet mindörökre a szívembe zártam” – idézte a lap a nagykövet szavait.

A hvg.hu emlékeztet rá: még februárban jelentek meg hírek róla, hogy Cornstein állítólag arra készül, elhagyja Magyarországot, mert egy washingtoni pletyka szerint segíteni akarja Donald Trump választási kampányát. A budapesti nagykövetség azonban ezt cáfolta, és közölték: a nagykövet továbbra is 100 százalékosan elkötelezett az Egyesült Államok és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak további erősítése mellett.

Amerikai nagykövet: Minden élet elvesztése tragédia

David B. Cornstein az erőszakot elutasító polgárjogi harcost, Martin Luther Kinget idézte közleményében.