Amerikai nagykövet: Minden élet elvesztése tragédia

David B. Cornstein közleményt adott ki, melyet a nagykövetség Facebook oldalán osztottak meg.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete leszögezte, hogy

„George Floyd értelmetlen halála Minneapolisban átütő erővel emlékeztet minket arra a hosszú küzdelemre, amelyet az Egyesült Államok állampolgárainak egyenlőségéért folytat – nők és férfiak, feketék, fehérek vagy barnabőrűek, gazdagok és szegények egyenlőségéért. A létező egyenlőtlenségeket, legalábbis részben, azzal kell elkezdenünk orvosolni, hogy bíróság elé állítjuk az elkövetőket. A bűnösök felelősségrevonása már megkezdődött Minneapolisban.

Amerikai állampolgárként és régi New York-i lakosként fájdalmas látnom, hogy még mindig létezik igazságtalanság nagyszerű országunkban, és hogy a rasszizmus még mindig társadalmi probléma az Egyesült Államokban. Az is bánt, hogy az USA-ban sokan békés párbeszéd helyett az erőszakhoz folyamodnak.

Beszéljünk világosan. Minden élet elvesztése tragédia.

Legyen az rendőrségi brutalitás áldozata vagy egy rendőrtiszt, aki mások védelmezése közben veszíti életét, vagy egy békés tüntető, akinek azért kell meghalnia, mert mások erőszakot alkalmaznak: mindannyian arra emlékeztetnek minket, hogy a szélsőségesség nem megoldás semmire. A reményt azonban nem adhatjuk, és nem is adjuk fel.

A nagyszerű amerikai, Dr. Martin Luther King ékesszólóan beszélt arról a közös erőfeszítésünkről, hogy egyre magasabbra törjünk. Számtalanszor elmondta:

„Az erkölcsi világegyetem íve hosszú, ám az igazság felé hajlik.”

Alapvető szabadságjogaink teszik az Egyesült Államokat nyitott nemzetté. Ma még kevésbé próbáljuk elrejteni a társadalmunk előtt tornyosuló kihívásokat a világ elől. Ellenkezőleg, pontosan az őszinte nyilvános vita és a békés párbeszéd az, ami segít nekünk abban, hogy szilárd és tartós békét teremtsünk az amerikai társadalomban, csakúgy, mint biztonságot, esélyegyenlőséget és méltóságot mindenki számára.”

Az amerikai nagykövet a Neokohnnak: példaértékű a magyar zsidóság helyzete

A magyar zsidók pezsgő kulturális élete és biztonsága miatti kivételezett helyzetet méltatta az amerikai nagykövet a Neokohnnak egy budapesti rendezvényen.