Kushner tóratekercset ajándékozott a bahreini királynak

Miután az Egyesült Arab Emírségek után Bahrein is bejelentette, hogy békét köt Izraellel, hírügynökségi értesülések szerint Jared Kushner, Trump amerikai elnök főtanácsadója egy tóratekercset adományozott a bahreini uralkodónak – írja a Yeshiva World News.

A szakértők szerint igen jó minőségű, ún. mehudár tóratekercset Kushner a saját pénzéből vásárolta az Egyesült Államokban, és Avi Berkowitz közel-keleti különmegbízott vitte Manamába, ahol Kushner adta át Hamad bin Isa al-Khalifa királynak.

Kushner a bahreini uralkodónak elmondta, hogy a tekercset hálából adományozza neki, amiért országa otthont adott a 2019. júniusában Manamában bemutatott amerikai közel-keleti béketerv ismertetésének.

Bahreinben kis zsidó közösség működik néhány tucat taggal, akiknek többsége Irakból menekült a királyságba a 80-as években. A tóratekercset is ez a közösség fogja használni. A helyi zsidókkal a bahreini kormány jó kapcsolatot ápol, a királyi család egyik tagja hagyományosan minden évben részt vesz a hanukai ünnepségen.

Mint arról lapunk is beszámolt, 2019. decemberében Slomó Amar jeruzsálemi szefárdi főrabbi is részt vett a bahreini király által rendezett vallásközi konferencián, ahova a világ számos országából hívták a vallások képviselőit.

Az Emírségekkel békeszerződés, Bahreinnel békenyilatkozat

Az Egyesült Arab Emírségekkel kötött normalizációs megállapodás csak akkor lép életbe, ha a Kneszet megszavazta.