Egy ismert roma jogvédő kikéri magának a Jobbik ellenzéki támogatását

Setét Jenő szerint a nem roma többségnek nincs joga a romák helyett megbocsátani az őket évekig zaklató, terrorizáló szélsőjobboldali pártnak és a gárdistáknak.

„Követelem, hogy egyetlen nem-roma se vegye magának a bátorságot, hogy helyettünk és nélkülünk megbocsásson a közösségeink ellen egy évtizeden át uszító szélsőjobboldali pártnak, és annak szövetséges milíciáinak, akik éveken keresztül lelkileg, fizikailag terrorizálták a cigány telepek lakóit, akiknek uszító, gyűlöletkeltő és politikai haszonleső magatartása következtében 6 roma embert mészároltak le 2008-2009-ben a rasszista sorozatgyilkosok” – írja nyilvános Facebook-posztjában az ismert roma jogvédő.

„Nincs joguk helyettünk megbocsátani! Nincs joguk velünk szemben azt az elvárást támasztani, hogy mindezt elfelejtsük és megbocsássuk! Visszautasítok minden ilyen törekvést!”

— hangsúlyozza Setét Jenő, kimondatlanul is arra utalva, hogy a hazai ellenzéki pártok a Jobbikkal való összefogás jegyében bagatellizálták a párt jelöltjeinek közelmúltbeli rasszista kiszólásait.

A roma jogvédő annál is inkább fontosnak tartja ezt az elhatárolódást, mivel „a nem-roma többség részéről nem csak a holokauszt roma áldozataiért, de a 45-90-ig tartó időszak rasszista cselekedeteiért sem érkezett bocsánatkérés, de a 2006-2012 közötti szisztematikus félelemkeltő, etnikai alapú elnyomásért és üldözésért, rasszista gyilkosságokba torkolló időszakért sem érkezett sem politikai, sem írásba foglalt bocsánatkérés sem a mértékadó parlamenti pártoktól, sem a szélsőjobb pártjaitól, szervezeteitől sem.”

Címlapfotó: MTI

JTA: Magyarországon néhány baloldali zsidó kész együttműködni egy szélsőjobboldali párttal, melyet egy korábbi neonáci vezet

„Valaki [a Mazsihisznél] rájött, hogy a baloldali ellenzéknek egyesítenie kell erőit a nácikkal a Fidesz megdöntése érdekében”.