Angela Merkel: egyre láthatóbb és gátlástalanabb a zsidók elleni gyűlölet

Virágzik a zsidó élet Németországban, a zsidók elleni gyűlölet viszont az egész ország szégyenére egyre láthatóbban és gátlástalanabbul mutatkozik meg – mondta a német kancellár Berlinben a Németországi Zsidók Központi Tanácsa (Zentralrat der Juden in Deutschland) alapításának 70. évfordulóján tartott ünnepségen.

A legnagyobb németországi zsidó társadalmi szervezet alapítói nagyon sok bizalmat előlegeztek meg Németországnak azzal, hogy alig néhány évvel a soá után vállalkoztak az újrakezdésre. Tevékenységük és az utánuk következő nemzedékek munkájának sikerét mutatja, hogy a németországi a harmadik legnagyobb zsidó közösség Európában – mondta a kancellár ünnepi beszédében, aláhúzva, hogy a zsidóság Németország fontos alkotórésze.

Azonban a közösség életéhez szégyenletes és mélyen aggasztó módon az antiszemitizmus és a rasszizmus is hozzátartozik, amit a hallei zsinagóga ellen tavaly végrehajtott szélsőjobboldali támadás is mutat – mondta Angela Merkel.

Mint arról nemrég mi is beszámoltunk, augusztus végén néhány százan tüntettek Berlinben egy zsidó tulajdonú szórakozóhely felgyújtása miatt, miután kiderült, a rongálást valószínűleg neonácik követték el. A kiégett épület külső falaira Izrael-ellenes és antiszemita jelszavakat graffitiztek fel és egy Dávid-csillagot karcoltak a bejárati ajtóra.

Augusztus elején, a berlini koronavírus-tüntetést neonáci csoportok is támogatták, sokan antiszemita transzparenseket emeltek magasba, mások Németország koronavírus elleni fellépését a nácik törvényeihez hasonlították.

Címlapképünk illusztráció.

Berlin: szélsőjobbos roham a Reichstag ellen

A támadás során számos tüntetőt letartóztattak, miközben azok üvegekkel és kövekkel dobálták meg a rendőröket.