Berlin: szélsőjobbos roham a Reichstag ellen

Az antiszemita Reichsbürger (a Reich polgárai) mozgalommal azonosítható tüntető megrohamozta a törvényhozás berlini épületét, végül rohamrendőrök állították meg őket.

A Reichsbürger mozgalom tagjai szombaton aközé a 38 ezer más tüntető közé vegyültek, akik a német fővárosban a koronavírus elleni védelem okán hozott intézkedések ellen demonstráltak.

A mozgalom, mely két éve mintegy 16.500 tagot számlált, az 1937-es Nagy-Németországot tekinti legitimnek, tagadja a holokausztot és „harcol a Német Szövetségi Köztársaság ellen.”

A Reichstag megrohamozása során számos tüntetőt letartóztattak, miközben azok üvegekkel és kövekkel dobálták meg a rendőröket.

Joseph Schuster, a német zsidó hitközségek vezetőjének elmondása szerint az incidens „az utolsó figyelmeztetés a demokratikus pártok és biztonsági erők részére.”

„Azok számára, akiket szívükön viselik a demokráciát, szörnyű látni, hogy szélsőjobboldali tüntetők náci szimbólumokat viselők megtámadják a Reichstag épületét”- mondta Schuster.

A német szövetségi parlament (Bundestag) valamennyi pártja elítélte a koronavírus-világjárvány ellen szervezett szombati demonstrációkon a törvényhozás székháza, a Reichstag lépcsőjét megszálló tüntetőket. Elfogadhatatlan, hogy felforgatók és szélsőségesek visszaélnek a Reichstag épületével, a szabadságon alapuló demokrácia jelképes központjával – húzta alá Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban a legnagyobb kormányzó erő, a jobbközép CDU/CSU pártszövetség részéről.

A már a 2021-es Bundestag-választásra készülő koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje, Olaf Scholz egy Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a nácik és az úgynevezett birodalmi állampolgárok – a magukat az egykori Német Birodalom állampolgárainak tekintő szélsőségesek – jelképeinek „nincs semmi keresnivalójuk a Bundestagnál”. (MTI)

A letartóztatottak közt volt Attila Hildmann, népszerű vegán séf és számos szakácskönyv szerzője, aki hónapok óta antiszemita összeesküvés-elméleteket híresztel közösségi oldalán.

Felix Klein, antiszemitizmus elleni kormánybiztos szerint a tüntetők átléptek egy határt és „a legrosszabb emlékeket” idézik fel.

Nyílt antiszemitizmus a berlini koronavírus-tüntetésen

A tüntetők a vírust „a legnagyobb konspirációs elméletnek” nevezték és a járvány miatti korlátozások feloldását követelték.