Vakcina már októberben? Ezt ígéri egy amerikai gyógyszergyár

A jövő hónapra ígért a Covid-19 betegség ellen oltóanyagot a Pfizer amerikai gyógyszergyár vezérigazgatója, Albert Bourla. Az amerikaiak azonban egyre szkeptikusabbak a gyors vakcinákkal szemben.

A CNBC-nek adott interjújában Bourla elmondta: az oltóanyaggal folytatott kísérletek sikeresek, és ezeket most a sérülékenynek tartottak — tehát az idősekből, illetve krónikus betegséggel küzdők — csoportjaira is kiterjesztik.

A szakember szerint a vakcina október végére várható. Hangsúlyozta, hogy hatékony és biztonságos lesz.

A Pfizer a német BioNTech gyógyszergyártóval együtt dolgozik a vakcinán. A cég már szombaton bejelentette, hogy kiterjeszti a klinikai kísérleteket, és az eddigi 30 ezer ember helyett 44 ezer emberen végez majd kísérleteket.

Vegyész analitikus dolgozik a koronavírus elleni oltóanyagon egy gyógyszergyárban Sydney-ben. Fotó: MTI/AAP/Dan Himbrechts

Közben az indianapolisi székhelyű Ely Lilly azt jelentette be, hogy a reumatoid artritisz nevű immunbetegségre alkalmazott egyik gyógyszere alkalmas a Covid-19-cel kezelt betegek lábadozási idejének rövidítésére. Közleményében a gyógyszergyár tudatta: több mint ezer betegen végzett kísérleteik szerint az általuk forgalmazott gyógyszerrel kezelt betegek lábadozási ideje egy nappal rövidebb, mint azoké, akiket remdesivírrel kezelnek.

Az Ely Lilly bejelentette: az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelethez (FDA) fordul a szóban forgó készítmény Covid-19-re történő engedélyezéséért.

Az Egyesült Államokban jelenleg három gyógyszergyár folytat szakemberek által érdemlegesnek minősített vakcinakísérleteket. Donald Trump elnök kormányzata több milliárd dollárt fektetett a kutatásokba.

A The New York Times által ismertetett egyik felmérés szerint azonban az amerikai közvélemény egyre növekvő mértékben szkeptikus a várható vakcinák megbízhatóságával kapcsolatban.

A Kaiser Family Foundation — amely a Kaiser Permanente egészségbiztosító egészségpolitikai elemzésekkel foglalkozó intézménye — múlt héten készített elemzése szerint az amerikaiak csaknem kétharmada aggódik amiatt, hogy az FDA túl gyorsan engedélyez vakcinát, anélkül, hogy az bizonyítottan hatékony, illetve biztonságos lenne.

Egységes kontaktkövető rendszer bevezetésére készül az EU

Közben a WHO arra figyelmeztet, hogy októbertől még több halottat követelhet a világjárvány Európában.