Szigorú lezárás jön Izraelben

Az izraeli kormány megszavazta, hogy három hétre lezárják az országot. 

A zárlat péntek kora délután kezdődik és három hétig fog tartani. A karantén időszaka pont az őszi zsidó ünnepekre esik.

Az ünnepeken is érvényes zsinagógai korlátozások miatt vasárnap lemondott hivataláról Jakov Litzman lakhatási miniszter.

A három hetes időszakban az országban mindenki csak 500 méterre hagyhatja majd el otthonát, zárva lesz minden oktatási és szabadidős intézmény, csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak tartanak nyitva.

A kormány döntése enyhítette a munkavégzés szabályozását a zárlat idején. Noha az eredeti változatban bezártak volna minden nem létfontosságú munkahelyet, a vasárnapi kormányülésen úgy határoztak, hogy a magánszektorban tovább dolgozhatnak.

A tévében megszólaltatott szakértők azért bírálták a kormányt, mert a járvány tavaszi első hulláma óta nem növekedett a kórházak kapacitása, ugyanúgy mindössze nyolcszáz súlyos beteg fogadására alkalmasak, noha az utóbbi hónapokban 15 milliárd sékel (mintegy 1500 milliárd forint) rendkívüli pénzkeretet kapott az egészségügy az ágyak számának növelésre.

A szigorú zárlat csak a rendkívüli intézkedések első szakaszát jelenti, az eredmények függvényében várhatóan további, kevésbé szigorú korlátozással folytatják majd a koronavírus terjedésének megfékezését Izraelben.

Roni Gamzu professzor, koronaügyi biztos bejelentette távozását november elsejétől, miután nem vezetik be „jelzőlámpa tervét”, amely differenciáltan, más-más szabályokat határozott volna meg a különböző mértékben fertőzött településekre.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök televíziós beszédben ismertette az intézkedéseket, és megígérte, hogy csütörtökre gazdasági segélycsomagot mutat be a hátrányosan érintett gazdasági szereplők számára.

Izraelben  eddig 154 759 ember fertőződött meg igazoltan a koronavírussal, és 38 008 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben február óta 1108-an haltak meg Izraelben, jelenleg 1056 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 513-an súlyos állapotban vannak, 139 ember lélegeztetőgépen.

A zárlat miatt Litzman távozik a kormányból

A miniszter így tiltakozik az őszi ünnepek idejére tervezett országos zárlat ellen.