Ausztráliában is bezárt zsinagógákkal, Zoomon fogadják a zsidó újévet

A The Brisbane Times oldalán a melbourne-i zsidóság vezetői meséltek arról, hogyan készülnek az őszi nagyünnepekre a koronavírus árnyékában. 

„Olyan, mintha épp a döntőt fújták volna le” — így jellemezte a melbourne-i zsidó közösség egyik vezetője a koronavírus miatt kialakult helyzetet, nem sokkal a zsidó nagy ünnepek előtt.

A COVID-19 miatti védőintézkedések fényében ugyanis idén a Ros Hásáná, valamint a Jom Kippur és az Engesztelés Napja is rendhagyó módon fog eltelni.

Gersh Lazarov rabbi, Melbourne legnagyobb zsinagógájának vezetője elmondta: intézményük 90 éves történetében ez lesz az első alkalom, hogy Ros Hásáná idején zárva maradnak a kapuk, és a 2000 fő befogadására alkalmas épület csaknem üresen fog állni. A helyzet megoldásaként egyetlen lehetőség maradt: a reform közösség pénteken és szombaton is online közvetítésen keresztül figyelheti a rabbi ünnepi beszédét, valamint a felkért zenészek játékát.

A rabbi egyúttal kiemelte: a pandémia a zsinagógák anyagi életére is hatással van, hiszen kevesebb hívő adományából származik felajánlás, és az épületet sem adhatják bérbe.

Lazarov rabbi elmondása szerint idén 35 százalékos bevételkieséssel számolnak, ami csaknem 400 ezer dolláros veszteséget jelent az intézménynek. Ugyanakkor úgy látja, ez nem azért történik így, mert a hívők már nem látnák értékesnek az ott zajló munkát. Az okok sokkal inkább az egyének munkavesztésében és bevételkiesésében keresendőek.

„Viszont azok, akik továbbra is adakoznak, sokkal nagyvonalúbbak, mert felelősséget éreznek mások támogatásáért is” — tette hozzá a lapnak.

Hozzá hasonlóan Gabi Kaltmann rabbi is jelentős változásokról számolt be. Az ARK Központ nevű intézmény vezetője szintén a technológia segítségével, Zoomon keresztül lép kapcsolatba közösségével. Az elmúlt években ugyan 50 fős vacsorákat tartott otthonában, idén csak feleségével és gyermekeivel ünnepel.

Daniel Rabin rabbi pedig, a dél-cauldieldi zsidó közösség vezetője egy különleges projektben fog részt venni. Több száz aktivistával együtt szeptember 20-án (vasárnap) Melbourne utcáit fogja járni, hogy az — amúgy hagyományosan zsinagógákban felzendülő — zsidó új évet jelző sófár hangja mindenkihez eljuthasson.

Ausztrália a teljes lezárással védekezik a második hullám ellen

Az egyedül élőknek mindössze egyetlen másik ember látogatását engedélyezik és este nyolctól reggel kilencig teljes kijárási tilalom van Melburourne-ben.