Ausztrália a teljes lezárással védekezik a második hullám ellen

Az egyedül élőknek mindössze egyetlen másik ember látogatását engedélyezik és este nyolctól reggel kilencig teljes kijárási tilalom van Melburourne-ben. 

Victoria tartományban augusztusban szokatlanul szigorú lezárásokat léptettek életbe, és az állam vezetője vasárnap négy további hétre hosszabbította a rendkívüli állapotot annak ellenére, hogy a területen átlagosan naponta mindössze négy embert diagnosztizálnak koronavírussal – számolt be a Sky News Australia. 

Az eddig szigorításokat a felháborodás hatására enyhítik annyival, hogy a munkát leszámítva egy óra helyett két órára lehet ki menni a szabadba. Társadalmi rendezvényre továbbra sincs lehetőség, egyetlen másik személlyel lehet találkozni, valamint az egy háztartásban élők is összegyűlhetnek az utcán.

Az elmúlt hetekben Ausztrália Victoria tartománya egy rendkívül kemény lezárássással kísérletezik, amelyet a rendőrséggel szigorúan be is tartat. Ehhez az is hozzátartozik, hogy többeket letartóztattak, amiért online felszólaltak a lezárások ellen.

Szeptember elején hatalmas botrányt keltett miután az ausztrál hatóságok letartóztattak egy 28 éves terhes nőt, aki lezárás ellenes eseményt hozott létre Facebookon.

Videó a letartóztatásról.

Grace 🔎 on Twitter: „Pregnant woman arrested for anti-lockdown Facebook post in Australia: pic.twitter.com/mLd8YMNDuD / Twitter”

Pregnant woman arrested for anti-lockdown Facebook post in Australia: pic.twitter.com/mLd8YMNDuD

A rendelet szerint mindenki csak öt kilométerre hagyhatja el az otthonát, és ennek betartatására ellenőrzőpontokat hoztak létre az utak mellett. Egy ilyen ellenőrzéssel kapcsolatban terjedt el egy videó, ahol egy fiatal nőt egy rendőr kirángat az autójából, egyelőre nem tudni milyen indokkal.

A rendőrség végül bejelentette, hogy vádat emelnek a nő ellen, amiért ellenállt a letartóztatásnak és inzultálta a rendőröket.

Videó az estetről: 

Rita Panahi on Twitter: „Victoria Police now saying the woman in this vision will be charged with resisting arrest, assaulting police, offensive language. Here’s the 14 minute clip of her interaction with police. https://t.co/BthAft6gyb https://t.co/GrlTLULvuo / Twitter”

Victoria Police now saying the woman in this vision will be charged with resisting arrest, assaulting police, offensive language. Here’s the 14 minute clip of her interaction with police. https://t.co/BthAft6gyb https://t.co/GrlTLULvuo

Vasárnap tüntetést tartottak a lezárások miatt Melbourne-ben, amely során 74 embert letartóztattak.

A lezárások kompenzálására a tartományi vezetés 3 milliárdos segélycsomagot hirdetett meg, amivel segíteni kívánják a bezárásra kényszerült üzleteket. Daniel Andrews, Victoria kormányzója vasárnap külön megdicsérte a rendőrség munkáját, mivel szerinte kiválóan helytállnak ezekben a nehéz időkben – írja a 9 News. 

Az ausztrál egészségügyi minisztérium adatai szerint az országban összesen 26.651 embert diagnosztizáltak koronavírussal, ebből vasárnap 50 új esetet mutattak ki. Az ausztrál miniszterelnök nemrég bejelentette, hogy reményeik szerint már 2021 elején lesz ellenszerük.

Decemberre ígér vakcinát a kínai állami gyógyszergyár

A SinoPharm kínai állami gyógyszergyártó vállalat várhatóan az év végéig kereskedelmi forgalomba hozható oltóanyagot állít elő az új típusú koronavírus ellen.