Újabb díjat nyert a holokauszt-túlélő Fahidi Éváról készült film

A varsói Against Gravity Doc fesztivál zsűrije adományozta a legjobb elsőfilm díját Szabó Réka A létezés eufóriája című alkotásának — írja a szinhaz.online

 
A létezés eufóriája című dokumentumfilm már rengeteg díjat tudhat magáénak, többek között a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját, a Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete nagydíját és a müncheni dok.FEST közönségdíját.

A Tünet Együttes Szabó Réka rendezésében 2015-ben mutatta be a Sóvirág c. előadást a Vígszínház Házi Színpadán a 90 éves Fahidi Éva és a fiatal táncosnő, Cuhorka Emese főszereplésével.

A film az előadás próbafolyamatát követi végig.

A LÉTEZÉS EUFÓRIÁJA Előzetes

Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kap, hogy…

Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát.

90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban.

Réka, a rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével. A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni.

Éva gondolkodás nélkül igent mondott.

Három nő, három hónap – határátlépések sorozata. Éva életének kulcspillanatai színházi jelenetekké sűrűsödnek, miközben a három nő között váratlan erejű kapcsolat szövődik.

Zsidó szolidaritás a roma holokauszt emléknapján

Több százan emlékeztek a romák ellen elkövetett népirtásra a hétvégén Budapesten. Roma aktivisták és civil szervezetek által szervezett 24 órás tiszteletadáson Fahidi Éva zsidó holokauszt-túlélő mellett Verő Tamás rabbi is részt vett.