Összeférhetetlenséget találtak a Netanjahu-ügy egyik nyomozójánál

Állítólag összeférhetetlenséget fedeztek fel a Netanjahu ellen folyó vizsgálat egyik nyomozójánál. A miniszterelnök „sokkolónak” és „atombombának” nevezte a jelentést, mely szerinte bizonyítja, hogy az ellene felhozott korrupciós vádak összeesküvés eredményei. A jobboldali képviselők nyomozást követelnek, az ügyészség viszont „megalapozatlan hazugságoknak” nevezte az állításokat – számol be a Times of Israel.

Vezető izraeli bűnüldöző tisztviselők az elmúlt napokban panaszt nyújtottak be a számvevőszéknek azzal kapcsolatban, hogy állítólag magas rangú rendőrök és az államügyész eltussolták az egyik nyomozó összeférhetetlenségét annak érdekében, hogy ne álljon le a nyomozás a miniszterelnök és felesége korrupciós ügyeiben.

A tisztviselők azt állítják, hogy Avi Rotenberg főfelügyelő, a Sarah Netanjahu-ügyben folytatott (a kormányfő felesége a vádak szerint magáncélból használt fel állami pénzeket) nyomozás vezetője, nem közölte feletteseivel 2016-ban, hogy viszonyt folytatott Judy Nir-Mozesszel.

Nir-Mozesz a legnagyobb példányszámú izraeli napilapot, a Jediot Ahronotot kiadó Arnon Mozesz húga, és egyben Szilvan Salom egykori külügyminiszter volt felesége, valamint ismert médiaszemélyiség és műsorvezető, aki gyakran és keményen bírálja Sarah Netanjahut.

Az úgynevezett 2000-es ügy vádpontjai szerint a miniszterelnök és Arnon Mozesz megegyeztek abban, hogy a lap kedvező képet fest Netanjahuról, cserébe pedig a kormányfő visszaszorítja a Jediot Ahronot riváliásának számító újságot.

2019 júniusában egyébként Sarah Netanjahut elítélték állami pénzekkel való visszaélések miatt, miután illegálisan vett igénybe vendéglátóipari szolgáltatásokat a miniszterelnöki rezidencián.

Sarah Netanjahut végül 55 ezer sékel megfizetésére kötelezték, amelyből 10 ezer sékel a bírság.

Arnon Mozesz a bírósági váróteremben 2020. május 24-én

Belső rendőrségi dokumentumok állítólag azt bizonyítják, hogy amikor Rotenberget a kapcsolatáról szóló pletykákkal szembesítették, akkor tagadta a vádakat és azt mondta, hogy nincs szó összeférhetetlenségről.

A 12-es csatorna beszámolt arról, hogy Rotenberg hozzáférhetett az ún. 2000-es ügy anyagaihoz.

Netanjahu mindhárom ellene folyó ügyben cáfolta a vádakat, amelyek közé tartozik egy másik média-megállapodással kapcsolatos megvesztegetés is.

A tévériport szerint a Lahav 443 korrupcióellenes egységet vezető Roni Rittman nem jelentette az Igazságügyi Minisztérium Rendőrség Belső Nyomozó Osztályának, mikor értesült Rotenberg és Nir-Mozesz kapcsolatáról.

Ehelyett Rittman úgy döntött, hogy „diszkréten” kezeli a kérdést, és javasolta Rotenberg áthelyezését.

A kapcsolatot csak a rendőri jogsértéseket vizsgáló PIID-hez továbbították és azt is csak az után, hogy Rotenberg felesége felkereste a rendőrséget, és azzal fenyegetett, hogy maga fogja nyilvánosságra hozni az információt.

A híradások szerint az igazságügyi minisztérium illetékesei „elképedtek” az információ hallatán és vizsgálatot sürgetnek.

A nyomozók azt írták jelentésükben, hogy Rotenberg „tisztában volt Nir-Mozesz személyes érdekével az ügy kimenetelét illetően.”

Sai Nitzan akkori államügyész azonban nem foglalkozott az üggyel és arra a következtetésre jutott, hogy a kapcsolat ellenére nincs ok Rotenberg elleni vizsgálatra, mivel semmi nem utal arra, hogy a nyomozás során Nir-Mozesz érdekében járt volna el.

A beszámoló szerint a nyomozók megakadályozták, hogy vizsgálat induljon az ügyben, mert attól tartottak, hogy ez muníciót adna Netanjahu kezébe ahhoz, hogy összeesküvésként ábrázolja az ellene folyó nyomozást a választási kampányban.

Roni Alshich és Benjamin Netanjahu 2015. december 3-án

A PIID vezetőjét egyébként 2018-ban leváltották, pár hónappal később az összeférhetetlenségi ügyet lezárták, mivel mind Rotenberg, mint Rittman elhagyta a rendőrség kötelékét.

A televíziós riport által közölteket az érintettek tagadták.

Rotenberg, aki jelenleg egy ügyvédi irodánál dolgozik, elmondta:

„Nem volt összefüggés Judy Nir-Mozesszel való kapcsolatom és a [2000-es ügyben történő] nyomozás között.” Azt is elmondta, hogy soha fért hozzá a 2000-es ügy anyagaihoz, főleg nem a Netanjahu és Mozesz közti beszélgetés felvételeihez.

Az izraeli államügyészség „alaptalan hazugságoknak” nevezte a vádakat, mondván, hogy minden döntést a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján és a törvényekkel összhangban hoztak.

„Nevetségesek és konspiratívak azok az erőfeszítések, amelyek összekapcsolják ezeket a döntéseket a miniszterelnök elleni ügyekkel” — áll a közleményben.

Netanjahu szerint ugyanakkor a jelentés igazolta a korábbi állításait arról, hogy összeesküvés miatt nyomoznak ellene és felesége ellen.

Magas rangú Likud párti és jobboldali tisztviselők, köztük az újonnan kinevezett belbiztonsági miniszter, Amir Ohana vizsgálatot sürgetnek a rendőrség és az ügyészség ellen a jelentésben szereplő állítások miatt.

A hírtelevízió arra is rávilágít, hogy az ügyészség megakadályozta Roni Alsheich volt rendőrfőkapitány elleni nyomozást attól tartva, hogy az hátráltatja a Netanjahu ellen folyó vizsgálatot.

Miután egy rendőr megölt egy fegyvertelen beduin férfit 2017-ben, Alsheich állítólag több médiumhoz hamis információkat szivárgott ki, azt állítva, hogy a PIID elrejtette azokat a bizonyítékokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy az áldozat kapcsolatban állt terrorcsoportokkal.

A PIID akkori vezetője, Uri Karmel levelet küldött Nitzannek, amelyben kifejezte felháborodását Alsheich magatartása miatt. Az akkori államügyész a 12-es csatornának kiszivárogtatott e-mailben azt válaszolta, hogy bár őt is zavarja a rendőrfőkapitány „botrányos” fellépése, „vannak olyan nemzeti érdekek, melyeket szintén figyelembe kell venni” — utalt arra, hogy Netanjahu és támogatói folyamatosan támadták a bűnüldöző hatóságokat.

A 12-es csatorna megkérdezte Nitzan volt államügyészt anélkül, hogy megemlítette volna, hogy a kérdéses e-mail a birtokában van. Nitzan szerint „hazugság” az az állítás, miszerint megakadályozta Alsheich hamis állításainak közzétételét.

Olmert: Netanjahu egy elitista ellenségkép felmutatásával tartja meg hatalmát

Szenvedélyes hangú véleménycikkben fogalmazta meg a jelenlegi kormányt bíráló nézeteit a volt miniszterelnök.