Messi izraeli csodatermék reklámarca lett

Az argentin futballzseni vakok és gyengénlátók számára kifejlesztett új izraeli találmány hivatalos nagykövete lett — írja a The Times of Israel. 

Mindez azok után különösen figyelemre méltó, hogy Lionel Messit korábban a BDS aktivistái megfenyegették, amiért az argentin válogatottal Izraelben játszott barátságos felkészülési mérkőzést. A világ egyik legjobban kereső sportolója számára vélhetően nem csak pénzkérdés volt elfogadni az izraeli tudományos cég felkérését.

Messi egy olyan izraeli fejlesztésű termékhez adta a nevét, amely forradalmi módon javíthatja a vakok és gyengénlátók életminőségét.

Az OrCam Technologies jeruzsálemi székhelyű vállalat ujjnyi méretű, könnyű komputere egy mesterséges intelligencia-rendszerre épülő találmány, amely minden felületről képes elolvasni a nyomtatott szöveget, és azt hangosan osztja meg a látássérült emberekkel.

Mindezt úgy, hogy az apró szerkezetet felhelyezik a szemüveg oldalára.

Messi a céggel kötött egyezség szerint elsősorban a vakok és látássérültek helyzetére és az őket segítő találmányra fogja felhívni a figyelmet.

Ennek jegyében időnként elutaznak hozzá Barcelonába olyan emberek, akik történetükkel valamiért inspirálóak, és Messi OrCam MyEye-terméket ajándékoz majd nekik.

OrCam and Messi are Empowering the Blind Community

Watch the magical moments when Leo Messi met exceptional individuals from the blind community and gave them the gift of independence, OrCam MyEye.OrCam MyEye…

Az új találmány, amelyet idén nyáron Amerikában mutatak be először, nemcsak szövegek olvasására képes, de arcfelismerésre is, sőt bankjegyeket és színeket is meg tud különböztetni. Ráadásul szóban lehet utasítani. 

„Büszke vagyok arra, hogy az OrCam nagykövete lehetek. Egyértelmű, hogy ez a találmány minden éreintett életetminőségét megváltoztathatja” — idézi a cikk a hatszoros aranylabdás Messit, aki az első promóciós videót még a világjárvány európai berobbanása előtt, idén télen hozta tető alá Barcelonában.

Az első promóciós eseményen vak, illetve gyengén látó felnőttek és gyerekek felvették a szerkezetet, amely — nagy meglepetésként — közölte velük, hogy Lionel Messi áll előttük. A futballzseni szerint magasra csaptak az érzelmek. A cég nemcsak Izraelből, hanem a világ több országából is bevon majd látássérülteket a projektbe.

A katalán város labdarúgóklubbja egyébként idén majdnem elvesztette Messit, de az már egy másik történet.

Messiék legyőzték a BDS-t és Izraelben játszanak

A Közel-Kelet arab és zsidó futballrajongói is láthatják majd az argentinok szupersztárját, aki nemzete válogatottjával Izraelbe érkezik novemberben.