Kiberháború az amerikai elnökválasztás infrastruktúrája ellen

Az orosz katonai titkosszolgálathoz köthető hackerek az amerikai választáshoz kapcsolódó legalább 200 szervezetet támadtak meg — írta a The Wall Street Journal az internetes honlapján a Microsoft bejelentésére hivatkozva.

A lap információi szerint a hackertámadások az elmúlt hetekben történtek.

Politikai pártok országos és tagállami szervezeteinek, továbbá republikánusoknak és demokratáknak dolgozó konzultációs cégeknek a számítógépes rendszereit érintették. A hackerek a Microsoft szerint az orosz kormányzathoz köthetők.

De nemcsak oroszok, hanem kínai és iráni hackerek is kibertámadásokat intéztek a demokraták elnökjelöltjéhez, Joe Bidenhez és a kampánycsapatához közel álló „magas rangú személyiségek”, valamint Donald Trump amerikai elnök kampányával kapcsolatban álló emberek ellen.

A Microsoft hivatalos blogjában közölt információk szerint az orosz hackerek a Bidenhez közelieket támadták, míg a kínai és iráni szereplők Trump kampánycsapatának személyes fiókjaiba próbáltak meg behatolni.

A kibertámadási kísérletek elsöprő többsége nem volt sikeres, és azokat, akiknek az adataihoz és információihoz hozzáférhettek, a Microsoft biztonsági szolgálata azonnal értesítette.

„Mai bejelentésünk egyértelművé teszi, hogy külföldi csoportok megsokszorozták erőfeszítéseiket a 2020-as választások befolyásolására, ahogyan azt előre jeleztük is”

— fogalmazott hivatalos blogjában a Microsoft.

Tom Burt, a Microsoft fogyasztói biztonságért felelős alelnöke a The Wall Street Journal kérdésére úgy fogalmazott: rendkívül fontosnak tartja, hogy a demokratikus folyamatok résztvevői bárhol a világban tudatában legyenek a fenyegetéseknek, és megtegyék a szükséges lépéseket mind a személyes, mind a munkahelyi adataik és információik biztonságának védelme érdekében.

Az orosz hackerek a Microsoft vizsgálatai szerint az orosz katonai hírszerzés egyik egységével állnak kapcsolatban.

Az amerikai számítástechnikai cég úgy véli: ugyanarról a csoportról van szó, amelyik 2016-ban, az akkori amerikai elnökválasztáskor behatolt a demokraták számítógépes rendszereibe, és kiszivárogtatta elektronikus leveleik egy részét.

Donald Trump amerikai elnök támogatói plakátokkal a kezükben egy Michigan állambeli nagygyûlésen. Fotó: MTI/EPA/Rena Laverty

A Microsoft eddigi vizsgálatai szerint a közelmúltban végrehajtott orosz számítógépes támadások „áldozatai” között olyan kutatóintézetek is vannak, mint például a German Marshall Alap, vagy egyes nagy-britanniai intézetek.

Ezzel szemben a Trump és munkatársai számítógépes rendszereibe behatolni igyekvő iráni hackerek kísérleteinek mindegyike sikertelen volt.

Az amerikai hírszerző ügynökségek a múlt hónapban közzétett jelentésükben figyelmeztettek arra, hogy külföldi szereplők igyekeznek befolyásolni az amerikai választási folyamatot. Az akkori dokumentum szerint az oroszok Biden ellen igyekeznek hangolni az amerikai közvéleményt, míg a kínaiak és az irániak Trump újraválasztásával szemben próbálnak meg fellépni.

Amerikai kémfőnök: Peking, Moszkva és Teherán is beleszólna a választásokba

Külföldi országok nyílt és titkos módszerekkel egyaránt igyekeznek befolyásolni a 2020-as elnökválasztást.