Egyre rejtélyesebb az eltűnt fehérorosz ellenzéki vezető ügye

Ukrajnába távozott Fehéroroszországból egy határátkelőnél Marija Kalesznyikava fehérorosz ellenzéki vezető és két másik ellenzéki politikus – állította órákkal ezelőtt a Reuters hírügynökség szerint a fehérorosz határőrség egyik tisztségviselője. Azóta változott a hivatalos verzió.

Az eddigi minszki hivatalos verzió szerint a politikusnő két munkatársával, Ivan Kravcovval és Anton Rodnekavval „elhagyta Fehéroroszországot”. A Belta állami hírügynökség azt közölte, hogy Kalesznyikova hétfőn megpróbálta az országot „illegálisan elhagyni”, ezért őrizetbe vették (ezt tegnap még cáfolták), majd megengedték neki, hogy Ukrajnába távozzon. A politikusnő környezetéből egyelőre nem erősítették meg ezt az információt.

A Belta és a Belarusz-1 tévécsatorna most korrigálta magát, már nem azt állítják, hogy hagyták távozni, hanem elismerik: elfogták a fehérorosz-ukrán határon az ellenzéki vezetőt, két társának pedig „sikerült átszöknie Ukrajnába.”

Az Interfax ellenzéki forrásokra hivatkozva azt írta kedd reggel, hogy egyikük sem tervezte a távozást hazájukból, sőt határozottan ellenezték ezt. Feltételezések szerint először elfogták, majd a határra szállították őket a hatóságok emberei, és ott megrendezték Kalesznyikava szökési kísérletét.

Előző napi jelentések szerint Kalesznyikavát, az ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagját Minszkben elrabolták civil ruhás, álarcos emberek, két ellenzéki politikus társa pedig nem sokkal később tűnt el. A zenész-politikus azóta sem adott magáról életjelet.

Hírek szerint civil biztonsági erők rendszám nélküli kisbuszokban járják napok óta Minszk utcáit, ellenzéki politikusokra vadászva.

Kalesznyikava az államfő, Aljakszandr Lukasenka egyik legkeményebb bírálója, és fontos szerepet játszott abban, hogy az augusztus 9-i elnökválasztás után – amelyet az ellenzék szerint elcsalt a hatalom – tömeges tüntetések és sztrájkok kezdődtek az országban.

Ő az egyik elnökjelölt, Viktar Babarika kampányfőnöke volt, de Babarika letartóztatása után csatlakozott Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt támogatóihoz. Augusztus 31-én jelentette be, hogy Babarika csapatával új pártot alapít, amely a Koordinációs Tanácstól függetlenül fog működni.

Hétfőn a tyt.by fehérorosz hírportál hírportál egyik olvasójára hivatkozva számolt be elsőként arról, hogy reggel civil ruhás álarcos emberek betuszkolták Kalesznyikavát egy kisbuszba, amelyen a Szvjaz (távközlés) felirat állt, majd elhajtottak vele. Az esetről beszámoló szemtanú félelmében fotót nem készített erről.

A hírportál tegnapi beszámolója szerint Kalesznyikava azóta nem válaszol a telefonhívásokra, a készüléke fogadja a hívásokat, de senki sem veszi fel. A Koordinációs Tanács másik elnökségi tagja, Makszim Znak is megerősítette, hogy nem tud vele kapcsolatba lépni, de elérhetetlen a testület két másik tagja, Anton Rodneknav és Ivan Kravcav is.

2020. augusztus 24-én készített kép Kalesznyikaváról. Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

A fehérorosz belügyminisztérium közölte, hogy nincs tudomása Kalesznyikava őrizetbe vételéről, és vizsgálja az eltűnésével kapcsolatos sajtóhírek helytállóságát.

A hatóságok korábban büntetőjogi eljárást indította a Koordinációs Tanács több tagja ellen a testület létrehozása miatt. Többet közülük – Kalesznyikavát is – beidézték kihallgatásra, ennek ellenére az ellenzéki testület folytatta munkáját.

Elfogadhatatlanok az önkényes, politikai okokból történő letartóztatások és elhurcolások Fehéroroszországban – írta hétfői Twitter-üzenetében Josep Borrell. Hozzátette: A fehérorosz hatóságoknak abba kell hagyniuk a lakosság megfélemlítését, továbbá saját törvényeik és nemzetközi kötelezettségeik megsértését.

„A megfélemlítések és az erőszak ellenére Minszkben és más városokban ismét erős tüntetések bizonyítják a fehéroroszok elszántságát szabadságjogaik és a demokrácia kivívása érdekében” – írta.

Kiemelte: mindent felet befogadó nemzeti párbeszédre van szükség az országban. Peter Stano külügyekért felelős uniós szóvivő az mondta, hogy az Európai Bizottság tud arról, hogy Kalesznyikaván kívül más ellenzéki hangadókat és tüntetőket is letartóztattak, elhurcoltak Fehéroroszországban.

Közölte továbbá, hogy az EU szankciók előkészítésen dolgozik azok ellen a magas rangú fehérorosz tisztviselők ellen, akik felelősek „a választások elcsalásáért”, és a tüntetőkkel szembeni erőszakért.

„Megvan a politikai akarat és elszántság ahhoz, hogy hamarosan végére érjünk aa szankciók előkészítésének” – tette hozzá.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter hétfőn a fehérorosz kormányt tette felelőssé Marija Kalesznyikava ellenzéki vezető eltűnése miatt, és a politikus azonnali szabadon bocsátását követelte.

„Kalesznyikava eltűnése Minszk belvárosából szégyen” – írta a tárcavezető a Twitteren. „A felbomló kormány ahelyett, hogy a fehérorosz néppel tárgyalna, megpróbálja egyesével cinikusan kiiktatni az ellenzéket” – tette hozzá. Linkevicius szerint ez a sztálini módszereket idézi. A minszki belügyminisztérium 600-nál több tüntető őrizetbe vételéről számolt be az előző esti tüntetésen.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kijelentette hétfőn, hogy az országban zajló tiltakozó megmozdulások „hiányosságokat tártak fel az államigazgatási rendszerben, és le kell vonni belőlük a tanulságokat.”

Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott az elnökválasztás óta rendszeresek a hatodszor is hatalomra került Aljakszandr Lukasenka államfő elleni tömegtüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

Ismét hatalmas tömeg tüntet Minszkben a rezsim ellen

A felvételek tanúsága szerint a hatóságok páncélozott járművekkel vonultak ki, és több embert is őrizetbe vettek.