Ismét hatalmas tömeg tüntet Minszkben a rezsim ellen

A hatóságok figyelmeztetése ellenére ismét több ezer ember vonult az utcákra Minszkben, hogy a Fehéroroszországot 1994 óta irányító Aljakszandr Lukasenka elnök távozását követeljék.

A hatalmas tömeg az 1995 előtt is használt, az első világháború utáni első fehérorosz köztársaság fehér-vörös-fehér zászlajával vonult fel, és azt skandálta, hogy „Fehéroroszország él!”.

A közösségi médiában megjelent felvételek tanúsága szerint a hatóságok páncélozott járművekkel vonultak ki, és több embert is őrizetbe vettek. A helyi sajtó szerint a tüntetés környékén lezárták az utcákat, és a belügyminisztérium tudatta, hogy kész még több rendfenntartót küldeni az utcákra. A hatóságok figyelmeztették az embereket, hogy maradjanak otthon, és ne vegyenek részt az ellenzék által „Az egység menete” névre keresztelt felvonuláson.

Minszken kívül is voltak tiltakozások. Grodno városából egy tiltakozó által feltöltött videón az látható, hogy egyenruhások rohanják le a tüntetőket, és könnygáz bevetéséről is érkeztek hírek.

Négy nappal ezelőtti felvételek Minszkből:

Protesters in Belarus Are Being Jailed and Killed, But That Isn’t Stopping Them

Belarus demands change, but President Lukashenko isn’t listening. VICE News follows the protests in Minsk. Subscribe to VICE News here: http://bit.ly/Subscri…

Előző hét vasárnap a hatóságok tiltása ellenére több százezren vonultak fel Lukasenka távozását követelve, aki az ellenzék szerint csalással szerezte meg a voksok 80 százalékát az augusztus 9-én tartott elnökválasztáson. A tiltakozók az elnök lemondása mellett új választásokat, a politikai foglyok szabadon bocsátását és a rendőri erőszak kivizsgálását követelik.

Fehéroroszországban az elnökválasztás éjszakája óta rendszeresek az elnök elleni tömegtüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni. Több tiltakozó meghalt, sokan kízásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

Címlapfotónk illusztráció.

ENSZ-megfigyelőket hívna és Moszkvával is tárgyalna a fehérorosz ellenzék

Cihanouszkaja felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el Lukasenka elnök tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését.