ENSZ-megfigyelőket hívna és Moszkvával is tárgyalna a fehérorosz ellenzék

ENSZ-megfigyelőmissziót szorgalmazott Fehéroroszországba Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék vezetője pénteken a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) virtuálisan tartott, nem hivatalos ülésén.

„Sürgetjük az ENSZ-t, hogy küldjön nemzetközi missziót Fehéroroszországba a helyzet dokumentálására a helyszínen” – jelentette ki Cihanouszkaja, aki Vilniusból jelentkezett be távkapcsolással az ENSZ BT ülésére. Hangsúlyozta: az ENSZ fehéroroszországi különleges jelentéstevőjének pedig szabad hozzáférést és szabad mozgást kell biztosítani az országban.

Cihanouszkaja egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő fehérorosz elnök tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését, aki – mint mondta – csalással szerezte meg hatodik mandátumát az augusztus 9-i elnökválasztáson.

Vilniusban tett látogatásán ugyanakkor közvetlen párbeszédet ajánlott Oroszországnak Paval Latuska, a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagja. „Hajlandó vagyok Moszkvába utazni, hogy orosz politikusokkal találkozzam, és információkkal lássam el őket” – jelentette ki.

Mint mondta, a testület abban reménykedett, hogy az orosz vezetés semleges álláspontra fog helyezkedni, és meghallgatja a fehérorosz közvéleményt. Hozzátette, hogy mindeddig ez nem történt meg. „Oroszország csak a jelenlegi hatóságokkal tart fenn kapcsolatot” – húzta alá Latuska, akit a BNS balti hírügynökség idézett.

Latuska mindemellett hangsúlyozta: a fehérorosz politikai válság elsősorban az ország belügye. „Megoldása a fehérorosz társadalomtól és a jelenlegi kormánytól függ” – mondta a volt diplomata és oktatási miniszter. „Lehetőségeinkhez mérten próbáljuk rábírni a hatóságokat, hogy jöjjenek a tárgyalóasztalhoz” – közölte, és ismételten kiemelte, hogy a testület békés hatalomátadást akar elérni az országban.

Minszkben továbbra sem szűnik az ellenállás

Általános sztrájkra szólította fel a dolgozókat Szvjatlana Cihanouszkajának, a fehérorosz ellenzék vezetőjének kampánycsapata.