Minszkben továbbra sem szűnik az ellenállás

Általános sztrájkra szólította fel a dolgozókat Szvjatlana Cihanouszkajának, a fehérorosz ellenzék vezetőjének kampánycsapata kedden, a tanév első napján.

„Szeptember elseje a tudás napja. (…) Csatlakozzatok az egynapos sztrájkhoz, támogassátok a munkásokat, és mutassátok meg a kormánynak, ki a hatalom valódi forrása” – áll az ellenzéki vezető munkatársai által kiadott közleményben.

A tanév első napján fehérorosz egyetemisták ismét az utcára vonultak Minszkben, hogy Lukasenka távozását követeljék. Több százan gyűltek össze az egyetemek előtt a főváros különböző részeiben, és a városközpontban lévő oktatási minisztériumhoz vonultak. A rendőrség feloszlatta a menetet és több tüntetőt őrizetbe vett. Fehérorosz médiajelentések szerint legalább 18 embert állítottak elő.

A Vjaszna-96 (Tavasz-96) emberi jogi szervezet szerint több egyetemi tanárt is előállítottak, és a rohamrendőrség több őrizetbe vett diákot bántalmazott.

A választás után Litvániába menekült Cihanouszkaja – az alkotmányreformot sürgető Viktar Babarika volt elnökjelölt javaslatára reagálva – a Telegram üzentküldő portálon hangsúlyozta, hogy az elsődleges cél a nép akaratának megfelelően elérni Aljakszandr Lukasenka elnök távozását, csak ezután következhetnek egy tisztességes választás után a reformok.

Cihanouszkaja bírálta Babarikát, mondván, hogy jelenleg Lukasenka, egy meghatározatlan idejű alkotmányreformról beszélve, csak a távozását igyekszik késleltetni.

Babarika Telegram-oldalán hétfőn megjelent egy videoklip, amelyet feltehetően még a politikus őrizetbe vétele előtt vettek fel, amelyen arról beszél, hogy meg kell teremteni az ellenzék egyesülésének szervezeti kereteit. A videóban kitért az alkotmányreform ügyére is.

A bankár foglalkozású ellenzéki vezetőt pénzügyi visszaélések vádjával vették őrizetbe. Cihanouszkaja üdvözölte, hogy Vmesztyi (Együtt) néven új ellenzéki pártot alakít Marija Kolesznyikova, a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács egyik elnökségi tagja és az elnökválasztásból kizárt Viktar Babarika bebörtönzött üzletember kampánystábjának tagjai.

Az országot 1994 óta irányító Lukasenka közben a Minszktől délnyugatra fekvő Baranavicsiben újságírók előtt kijelentette, hogy a fehéroroszoknak és az oroszoknak közös gyökereik vannak, és közös „hazájuk van Breszttől Vlagyivosztokig”.

Forrósodik a levegő Minszkben

A minszki „Béke és Igazságosság” tiltakozó menet résztvevőinek egy része elindult vasárnap az elnöki rezidenciához.