Forrósodik a levegő Minszkben

A minszki „Béke és Igazságosság” tiltakozó menet résztvevőinek egy része elindult vasárnap az elnöki rezidenciához.

Az ellenzékiek a Telegram üzenetküldő szolgálat csatornáin át arra szólították a Függetlenség tere felé haladó tüntetőket, hogy változtassák meg az útirányt, és vonuljanak át az elnöki rezidenciához, hogy „ajándékot hagyjanak a téren” a születésnapját vasárnap ünneplő Aljakszandr Lukasenka részére – jelentette az Interfax orosz hírügynökség. A rendvédelmi erők megerősítették a rezidencia biztonságát.

Vasárnap ismét nagyszabású ellenzéki tüntetést szerveztek Aljakszandr Lukasenka újraválasztása ellen a fehérorosz fővárosban. Eredetileg a Függetlenség terére tervezték a tömegmegmozdulást, és valószínűleg azért indultak mégis az elnöki rezidenciához, mert a rendvédelmi erők lezárták a Függetlenség tere felé vezető utakat, ráadásul mindenhol rendőrségi szállító teherautók, rabszállító kocsik, vízágyúk és más tömegoszlató eszközök zárják el az utcákat. Kordonokkal zárták le a Győzelem és az Oktyabrszkaja teret is. A Függetlenség terén lévő miniszterelnöki hivatalhoz jelentős számú belügyi katonai kontingenst vezényeltek.  

Hanna Liubakova on Twitter: „#Belarus. There are numerous reports that infantry fighting vehicles are heading to the #Minsk city centre.People are now not far from the riot police cordon near Lukashenko’s residence. They are aboslutely peaceful. They brought birthday „gifts” that they leave near the cordon. pic.twitter.com/NNxomWOgon / Twitter”

Belarus. There are numerous reports that infantry fighting vehicles are heading to the #Minsk city centre.People are now not far from the riot police cordon near Lukashenko’s residence. They are aboslutely peaceful. They brought birthday „gifts” that they leave near the cordon. pic.twitter.com/NNxomWOgon

A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítói arról számoltak be, hogy a menetoszlopok mellett elhaladó gépkocsik dudálva biztosítják őket a támogatásukról.

Ugyancsak a TASZSZ jelentette, hogy Minszk központjában akadozik a mobiltelefon-szolgáltatás, és már az internet sem működik.

Korábban vasárnap rövid összecsapás volt az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása ellen tüntetők és civil ruhás rendvédelmiek között, akik több tiltakozót őrizetbe akartak venni.

A TASZSZ beszámolója szerint az állambiztonsági szolgálat, a KGB székházánál történt összetűzés során a tüntetők kiszabadították az előállítottakat, a civil ruhás rendvédelmiek kénytelenek voltak gépkocsin elhagyni a helyszínt.

Mindeközben a Függetlenség sugárúton a különleges rendőri egység, az OMON emberei körülzártak több ezer tüntetőt. A kora délután kezdődött tüntetésen ezrek vesznek részt, legfrissebb hírek szerint a rendőrök többtucatnyi tiltakozót őrizetbe vettek.

Előző napon, szombaton, dacolva a hatósági tilalommal, több ezer nő tüntetett Minszkben Lukasenka lemondását követelve. Akkor is komoly rendőri készültség kísérte a felvonulást.

Joyce Karam on Twitter: „Wow. Fearless women of #Belarus march in thousands and break through chain of Riot Police in Minsk.Powerful imagery today of the women’s march. They’re holding roses & „fight like a girl” banners: pic.twitter.com/Sf0VVqIaPj / Twitter”

Wow. Fearless women of #Belarus march in thousands and break through chain of Riot Police in Minsk.Powerful imagery today of the women’s march. They’re holding roses & „fight like a girl” banners: pic.twitter.com/Sf0VVqIaPj

A belügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint az előző napon 29 ember állítottak elő a nem engedélyezett tömegmegmozdulásokon való részvétel miatt. A tárca szerint 42 „gócponton zajlott le polgári politikai aktivitás”, és több mint 8,5 ezren vettek részt.

A Kreml közben arról tájékoztatott vasárnap, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő telefonon egyeztetett Lukasenkával, és abban állapodtak meg, hogy az elkövetkező hetekben Moszkvában találkoznak egymással. A közlemény szerint a telefonbeszélgetés során megerősítették az orosz-fehérorosz szövetség megszilárdításának kölcsönös szándékát. Putyin felköszöntötte Lukasenkát születésnapja alkalmából.

Putyin és Lukasenka az elmúlt napokban-hetekben többször beszélt egymással telefonon a fehérorosz válságról. Korábban Putyin egy interjúban közölte, hogy elismeri az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztás eredményét, és Moszkva visszafogottabban kezeli az ottani helyzetet, mint az Egyesült Államok és az európai országok, amelyek politikai nyomást gyakorolnak Minszkre. Hozzátette, hogy Oroszország teljesíti a orosz-fehérorosz államszövetség keretein belül vállalt kötelezettségeit, és abból indul ki, hogy a minszki helyzet békés úton rendeződik.

Putyin csütörtökön bejelentette, hogy tartalékot hozott létre rendvédelmi erőiből, hogy „szükség esetén” segítséget nyújtson Fehéroroszországnak, a lépést heves nemzetközi bírálatok érték a többi között a NATO, Lengyelország, illetve a fehérorosz ellenzék részéről is.

Lukasenko arra készül, hogy behívja az oroszokat?

A diktátor megállapodott Putyinnal: a két ország hadserege közös alakulatokat vet be, ha a Nyugat fenyegeti az országot.

Az Egyesült Államok, az EU, Nagy-Britannia és Svájc szombaton közös nyilatkozatban élesen bírálta a fehérorosz hatóságoknak a tüntetőkkel szembeni fellépését. Mint írták, elítélik az aránytalanul alkalmazott erőszakot, és követelik a fehérorosz hatóságoktól, hogy hagyjanak föl ezzel, valamint azzal is, hogy katonai erő bevetésével fenyegetik az ország polgárait.

Fehéroroszországban az elnökválasztás óta – több mint három hete – zajlanak ellenzéki tüntetések. A választás hivatalos végeredménye szerint Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Lukasenka szerint ezeket a tüntetéseket országában külföldről irányítják, az ellenzék ezt tagadja. A belbiztonsági erők tüntetők elleni brutális fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, és a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenka rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást.