Lukasenko arra készül, hogy behívja az oroszokat?

Aljakszandr Lukasenko fehérorosz államfő harckészültségbe helyeztette a hadsereg állományának felét, arra hivatkozva, hogy a „Nyugat fenyegeti az országot” – jelentette a BelTA helyi hírügynökség.

A NATO „hadgyakorlatot kezdett közvetlenül határaink közelében. Mi mást kellene tennem? Harckészültségbe helyeztettem a hadsereg felét, és kivezényeltettem néhány hadosztályt, ami sok pénzbe kerül” – jelentette ki egy tejüzemben elmondott beszédében.

Az elnök közölte továbbá a RIA hírügynökség szerint, hogy

megállapodott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel: a két ország hadserege közös alakulatokat vet be, ha a Nyugat fenyegeti az országot, de egyelőre egyetlen orosz katona sem lépte át a fehérorosz határt.

Kijelentette, hogy ha bármilyen szankciót vezetnek be hazája ellen a nyugati országok, hasonló intézkedésekkel fog reagálni. Azzal fenyegetőzött, hogy elvágja az átmenő forgalom útját és bojkottálja a litván kikötőket.

„Utasítottam a kormányt, hogy terjesszen elő javaslatot a kereskedelmi szállítmányok teljes átirányítására a litván kikötőkből más kikötőkbe. Lássuk, hogyan boldogulnak” – mondta.

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei csütörtökön szorgalmazták, hogy sújtsák szankciókkal Fehéroroszországot, így gyakorolva nyomást Lukasenkóra új választás kiírása végett. Hosszú ideje uniós fegyverszállítási embargó van érvényben Minszkkel szemben, de öt éve a 2004-ben kirótt gazdasági szankcióin enyhített a közösség, hogy javítsa viszonyát Lukasenkóval.

Ami immár rosszabb talán nem is lehetne. Angela Merkel német kancellár pénteken, szokásos nyári sajtóértekezletén azt mondta, hogy megpróbált telefonon beszélni Lukasenkóval, aki azonban erre nem volt hajlandó.

A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy a Nyugat tarthat az energiahordozó-szállítás megszakadásától, ugyanis Fehéroszországon is átvezet a Barátság kőolajvezeték. Lengyel közlés szerint egyelőre nincs fennakadás a szállításban.

Tankokkal válaszolt a kritikákra Lukasenka

Fehéroroszország katonai egységeket vezényelt a nyugati határára válaszul külföldi kormányok fehérorosz belpolitikai helyzettel kapcsolatos nyilatkozataira.