Cihanouszkaja: Lukasenka nem legitim elnök, többé nem képviseli az országot

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető arra figyelmeztetett, hogy senki ne kössön nemzetközi megállapodásokat Aljakszandr Lukasenka kormányával, mert a majdani, demokratikusan megválasztott hatalom nem fogja őket magára nézve kötelezőnek tekinteni.

A Vilniusban tartózkodó Cihanouszkaja videokapcsolaton keresztül szólalt fel az Európa Tanács politikai kérdésekkel és demokráciával foglalkozó bizottságában.

Sem országok, sem pártok nem várhatják el, hogy a fehérorosz nép és az általa igazságosan és demokratikusan megválasztott kormány jóváhagyjon olyan egyezményeket, amelyeket akaratuk ellenére kötött a minszki illegitim rezsim – mondta.

A Reuters hírügynökég ezzel összefüggésben felhívja a figyelmet arra, hogy Linas Linkevicius litván külügyminiszter hétfőn aggodalmát fejezte ki: Lukasenka szerinte arra készül, hogy feladja országa függetlenségét, és megállapodást írjon alá Oroszországgal az integráció elmélyítéséről. Cihanouszkaja feltehetően erre reagált.

Hatperces beszédében megismételte, hogy nem ismeri el az augusztus 9-i elnökválasztás eredményeit, mert a hatalom meghamisította őket. Leszögezte, hogy Lukasenka nem legitim elnök, és többé nem képviseli az országot.

„Egyetlen nemzetközi szervezet sem ismerte el ezeket az eredményeket. A fehérorosz nép is elutasította a meghamisított eredmények elismerését. Ezt azt jelenti, Lukasenkának semmilyen jogi alapja nincs arra, hogy az országunk elnöke maradjon. Ő többé nem képviseli Fehéroroszországot” – szögezte le Cihanouszkaja.

Felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Minszkre.

„Az én országom, az én népem segítségre szorul. Nemzetközi nyomást kell gyakorolni erre a rezsimre, amely lábbal tiporja az emberi jogokat” – mondta. Felszólította a hatóságokat, hogy engedjék szabadon az összes politikai foglyot.

Az ET-bizottságban videolinken keresztül felszólalt Andrej Szavinih, a fehérorosz parlament nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottságának elnöke is. Azt mondta, hogy a hatóságok készek a politikai rendszer megváltoztatására, de ez a folyamat nem mehet végbe a tüntetők nyomására és nemzetközi közvetítőkkel.

Kijelentette, hogy sehova se vezetnek az európai uniós szankciók országa ellen.

Megjegyezte, hogy az unió és Fehéroroszország építő szellemű együttműködése révén az elmúlt években jelentősen többet értek el, mint a szankciók és korlátozások évtizedei alatt. A videokonferencia után Szavinih azt mondta újságíróknak: meglepte, hogy az Európa Tanács képviselői mennyire nem értik az országba zajló folyamatokat.

A hatalom szemlátomást most egyenként távolítja el az országból az ellenzék által alakított Koordinációs Tanács tagjait. Miután közvetlenül a választások után arra kényszerítették Cihanouszkaját, hogy Litvániába távozzon, szombaton a tanács egyik tagját Lengyelországba, két társát pedig keddre virradóra Ukrajnába zsuppolták ki. Sajtóértesülések szerint ki akarták toloncolni keddre virradóra Ukrajnába Lukasenka egyik legkeményebb bírálóját, Marija Kalesznyikavát is, de ő szembeszegült, a határon eltépte az útlevelét, ezért őrizetbe vették.

Egyre rejtélyesebb az eltűnt fehérorosz ellenzéki vezető ügye

Hírek szerint civil biztonsági erők rendszám nélküli kisbuszokban járják napok óta Minszk utcáit, ellenzéki politikusokra vadászva.