Beismerte tettét, de nem mutat megbánást a rabbi gyilkosa

Hétfőn vádat emeltek egy palesztin terrorista ellen a lodi bíroságon, aki halálra késelte a 39 éves négygyermekes Sáj Ochajon rabbit múlt hónapban Petach Tikván – írja az Új Kelet online.

Az ügyészek a 46 éves Khalil Abd al-Khaliq Dweikat radzsubi lakost súlyosbított körülmények között elkövetett gyilkossággal és „kés terrorcselekmény esetén történő jogellenes birtoklásával” vádolták.

A bírósági iratokból kiderült, hogy Dweikat beismerte a bűncselekményt a nyomozóknak. A vádlott a vizsgálat során „nem mutatott empátiát, bűntudatot vagy megbánást az áldozat vagy családja iránt” – jegyezték meg az ügyészek.

A vád szerint Dweikat egy építkezésen dolgozott Petach Tikván, és érvényes engedéllyel tartókodott Izraelben – írja az izraeli magyar lap.

„A vádlott fontolóra vette és elhatározta, hogy késsel megöl egy izraeli zsidó állampolgárt vagy katonát … Palesztináért, a palesztin népért, az Al-Aksza mecsetért és Allahért” – írták az ügyészek.

Augusztus 26-án Dweikat az építkezésen lévő konyhából elvett egy kést és elindult áldozatot keresni. Egy óra múlva 13 óra 15 perc körül meglátta Ochajont, akit külseje alapján ultraortodox zsidóként azonosított.

„A vádlott előhúzta zsebéből a kést, és három mély vágással megszúrta az elhunytat” – írták az ügyészek. Ochajon segítségért kiáltott és egy járókelő, észrevéve a történteket, egy tárgyat dobott Dweikatra.

„A vádlott csak ezután távolodott el az elhunyttól, aki már kritikus állapotban volt, a vérrel borított kést a nadrágzsebébe tette, és elsétált” – áll a vádiratban. A nyomozók szerint Dweikat fontolóra vette, hogy további áldozatokat keres, de nem sokkal később letartóztatták.

Az ügyészek Dweikat fogságban tartását kérték az eljárás végéig, az általa elkövetett bűncselekmény súlyos jellege miatt és mert veszélyt jelent a közösségre.

Címlapfotó: The Times of Israel.

Nem tetszik a kóser börtönkoszt az antiszemita imámnak

Ezen kívül azt is panaszolja, hogy ritkán látja a napot, és hogy nem vágják rendszeresen a körmeit.