Malawi lehet az első afrikai ország, amely követséget nyithat Jeruzsálemben

Az idén tavasszal megválasztott elnök ígéretet tett, hogy diplomáciai missziót nyit Jeruzsálemben. 

Lazarus Chakwera elnök pénteken azt ígérte, hogy diplomáciai missziót, vagyis vélhetően nagykövetséget nyitnak Jeruzsálemben – számolt be a The Jerusalem Post.

A keresztény többséggel rendelkező 18 millió lakosú kelet-afrikai ország lenne a kontinensen az első, aki követve az Egyesül Államok példáját Jeruzsálembe helyezi a nagykövetségét. Bár Malawi már 1964-es függetlensége óta diplomáciai kapcsolatot ápol a zsidó állammal, eddig nagykövetek küldésére nem került sor.

Az áprilisban megválasztott Chakwera elnök pénteki beszédében az ország külpolitikájának átalakításáról beszélt, és kijelentette, hogy új diplomácia misszió.

Lazarus Chakwera tavaly még a megválasztása előtt ellátogatott Jeruzsálembe és járt az Óvárosban valamint a Sirató falat.

Eddig csak az Egyesült Államok valamint Guatemala helyezte át a nagykövetségét Jeruzsálembe, de Honduras valamint a múlt héten Szerbia és Koszovó is megígérte a lépést.

A nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem akarja követni az amerikai példát, és az Izraelben levő maradék 87 nagykövetség egyelőre továbbra is Tel-Avivban marad.

Trump: Belgrád is áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe

Szerbia és Koszovó megállapodott a gazdasági kapcsolatok rendezésében – jelentette be az amerikai elnök.