Trump: Belgrád is áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe

Szerbia és Koszovó megállapodott a gazdasági kapcsolatok rendezésében – jelentette be Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban pénteken újságíróknak.

„Szerbia és Koszovó elkötelezte magát a gazdasági kapcsolatok rendezése mellett” – fogalmazott az amerikai elnök. Hozzáfűzte, hogy „a gazdaság összehozhatja az embereket”. Egyúttal történelmi jelentőségűnek is minősítette az elvi megállapodást.

Az Ovális Irodában tartott sajtótájékoztatón részt vett Aleksandar Vucic szerb államfő és Avdullah Hoti, Koszovó miniszterelnöke. Vucic az amerikai elnököt dicsérte a közvetítésért, úgy fogalmazott: Trump „remek munkát végzett”. Meghívta Donald Trumpot Szerbiába.

Robert O’Brien nemzetbiztonsági tanácsadó leszögezte: a mostani megbeszélés kifejezetten csak a gazdasági kapcsolatok normalizálására összepontosított, de remélhetőleg ennek nyomán megkezdődhet a politikai kapcsolatok rendezése is.

Az amerikai elnök bejelentette azt is, hogy Belgrád – összhangban az amerikai politikával – szintén áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe. A muszlim többségű Koszovó pedig elismeri Izraelt, a két ország diplomáciai kapcsolatot létesít.

Vucic és Hoti csütörtökön kezdett tárgyalásokat, amelyeknek a Fehér Ház adott otthont. Az amerikai elnök szerb-koszovói tárgyalásokkal foglalkozó különmegbízottja, Richard Grenell fogadta a két politikust. Grenell korábban többször is járt a térségben, és egyeztetett a helyi vezetőkkel.

Az Egyesült Államok eddig mindig is csak a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok rendezését szorgalmazta, álláspontja szerint ugyanis ez alapozhatja meg a későbbi politikai megállapodásokat. Grenell korábban többször is hangoztatta, hogy Washington – Párizzsal és Berlinnel összhangban – a megbékélés folyamatát két szakaszban képzeli el: az aktív amerikai részvétellel történő gazdasági normalizálás után következne a politikai megállapodás az Európai Unió égisze alatt.

Law and order, avagy miért nyerhet Trump novemberben?

A kiégett üzletek, a kirabolt boltok pont azt a középosztályt teszik tönkre, amelyet Biden képviselni akar. Tóth András elemzése.