Izraellel való békére hangolja muzulmán híveit a mekkai nagy mecset vezetője?

A vallási vezető pénteki üzenetében arra emlékeztetett, hogy Mohamed is tett néhány barátságos gesztust a zsidók felé.

Nem sokkal azután, hogy az Egyesült Arab Emírségek aláírta első együttműködési megállapodását Izraellel, sorra születtek találgatások arról, hogy vajon Szaúd-Arábia is hajlandó lesz-e követni a szomszédos állam példáját.

Az Algemeiner nevű híroldal szerint vannak erre utaló jelek. Mint a lap kiemelte: egy katari támogatással működő londoni médiaportál beszámolója szerint múlt héten a mekkai nagy mecset vezetője arra használta fel prédikációját, hogy a muszlimok és nem muszlimok közötti együttműködés lehetőségét népszerűsítse.

Abdul Rahman al-Szudaisz egyenesen olyan példákat emelt ki, amik szerint Mohamed többször barátságos gesztusokkal fordult zsidó emberek felé.

„A próféta halálakor egy zsidónak adta zálogba a pajzsát, és a kajbari zsidókkal is osztozott a bearatott termésen” — fogalmazott az imám. „A zsidó szomszédjai felé tanúsított kiválósága pedig az iszlámhoz vezette őket”.

A vallási vezető kijelentéseit többen heves kritikával illették. Mohammed al-Sagheer, egyiptomi iszlám tudós egyenesen hazaárulásnak minősítette a beszédet, ami szerinte is az izraeli kapcsolatok helyreállításáról szólt. Mások a közösségi médiában adtak hangot dühüknek, amiért a mekkai pulpituson elhangzottak előkészíthetik a zsidó állam és más muszlim országok közötti békülést.

Még ebben a hónapban Izraelbe látogathat az Egyesült Arab Emírségek küldöttsége

Médiaértesülések szerint szeptember 22-e lesz a „nagy nap”.