„Hogyan döntsük meg az államhatalmat?” – kiverte a biztosítékot egy amerikai egyetem új kurzusa

A The College Fix szerint a virginiai szemináriumon a diákoknak stratégiát kell összeállítani arról, milyen alternatív eszközökkel ragadnák magukhoz a vezetést.

„Nem szabad meglepődnünk az utcáinkon zajló erőszak és fosztogatások láttán, vagy amikor a jogrend eltörlését követelik, ha arra kérjük a diákjainkat, hogy a saját kormányunkkal szemben dolgozzanak ki puccsterveket” — így kommentálta egy konzervatív szervezet vezetője, Charlie Kirk a Washington és Lee Egyetem legfrissebb eseményeit, miután

a virginiai magányegyetem „Hogyan döntsünk meg egy államot?” címmel hirdetett kurzust a gólyáknak.

A szeminárium leírása szerint a hallgatóknak egy-egy népszerű forradalmi mozgalom élére kell majd képzelniük magukat, és arról kell értekezniük, hogy miként számolnák fel regnáló államhatalmat, átvéve annak irányítását.

Ígéret szerint ősztől a hallgatók „déli forradalmi eszméket és cselekmények példáit” fogják vizsgálni — és többek között Che Guevera, Mohandász Gandi és „Franz Fanon” munkásságát is alaposan tanulmányozzák majd (ez utóbbi feltehetőleg Frantz Fanon marxista gondolkodó félreírt megnevezése lehet).

A kurzus leírása alapján a diákoknak lehetőségük lesz saját kiáltványt készíteni, és egy érvelő esszét összeállítani a „történelem újraírásáról” és az „emlékezet felülbírásáról” is.

A magánegyetem szóvivője tagadta, hogy arra szeretnék megtanítani a diákokat, miként dönthetik meg az államhatalmat. Drewry Atkins Sackett elmondása szerint az órákat egy tanársegéd fogja tartani, aki Latin-Amerika „forradalmakkal teletűzdelt modernkori történelméről” tanít majd. Szerinte a kurzus neve is csak arra szolgál, hogy megragadja a hallgatók figyelmét.

Ennek ellenére többen szót emeltek a meghirdetett órák ellen: az egyetem egyik alumni csoportja is tiltakozásba kezdett. A Turning Point korábban idézett vezetője, Charlie Kirk pedig arra kérte nyilvánosan Donald Trumpot, hogy függessze fel az egyetemnek járó állami támogatást, amíg nem törlik a kurzust.

A marxizmus modern prédikátorai — Milyen lesz a világ jövője, ha Amerikát szocialisták irányítják?

Marx ,Engels és Lenin soha nem tudtak működő rendszert teremteni, csak elméleteket. Ma abban az országban hódít romboló ideológiájuk, amit részben pont a kapitalizmus emelt a világ tetejére.