Szobrot kap Budapesten George H. W. Bush

„Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége tudatja, hogy a közép- és kelet-európai kommunista uralom bukásának harmincadik évfordulója alkalmából a magyar kormány szobrot állít George Herbert Walker Bushnak, az Amerikai Egyesült Államok 41. elnökének a budapesti Szabadság téren” – írja a Miniszterelnökség közleményében.

„A szobor felállításával a magyar állam tisztelettel adózik Bush elnök emléke előtt, aki az első amerikai államfőként hivatali ideje alatt Budapestre látogatott. Bush elnök életművét joggal övezi elismerés. A közszolgálatban töltött hosszú pályafutása során – elnökként és alelnökként – a hidegháború lezárásában, valamint a közép- és kelet-európai demokráciák létrejöttében vitathatatlan érdemeket szerzett” – írja a közlemény.

„A szobor avatására harminc évvel a vasfüggöny leomlása, a német egység és Európa újraegyesülése után kerül sor; amikor a szabadság és a demokrácia diadalmaskodott Közép- és Kelet-Európában, amikor a magyar nép lezárta a kommunizmus sötét korszakát és a szabadság útjára lépett. A rendszerváltoztatásnak, valamint az azóta elvégzett kemény munka eredményeként a magyar emberek ma biztonságban és szabadon élhetnek” – állítja a dokumentum.

Id. Bush elnök Budapesten, 1989. július 11-én. A legendás jelenet, ahol eltépi előre megírt beszédét, 11.50 percnél látható:

MT557A – Trip to Europe and The Economic Summit, Arrival in Budapest, Hungary – 11 July 1989

MT557A – Trip to Europe and The Economic Summit, Arrival in Budapest, Hungary – 11 July 1989. President Bush’s Trip to Europe for The Economic Summit. This…

„A szobor méltó helyen, Ronald Reagan amerikai elnök budapesti szobra mellett áll majd, amely szimbolizálja e két vezető közös harcát a – Reagan szavaival élve – ‘gonosz birodalmának’ felszámolásáért.

A hidegháború vége óta eltelt 30 év alatt az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata többek között NATO-szövetségesként és kereskedelmi partnerként is felvirágzott. A magától értetődő igazságok, közös értékeink és céljaink összekötnek bennünket. Bush elnök tevékenysége nélkülözhetetlen hozzájárulás volt a két ország közötti kapcsolat megújításához és elmélyítéséhez.

Az ő örökségét szem előtt tartva tudjuk: együtt erősebbek vagyunk, katonai és politikai szövetségünk, valamint gazdasági partnerségünk biztonságunkat garantálja, barátságunkat erősíti, közös jövőnket szolgálja” – olvasható a David B. Cornstein nagykövet és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter által aláírt nyilatkozatban.

Budapesten is megrongálták Churchill szobrát

Az esetről kedd este közölt fotókat az Index.