Száz napja gyújtogat és fosztogat a szélsőbal Portlandben

Az antifa és BLM aktivisták a szombati „tüntetésen” Molotov-koktélt dobtak a rendőrökre, ami azonban az egyik saját emberüket lobbantotta lángra. 

Miután május végén egy rendőr megölte George Floydot, Portland városában tüntetések törtek ki a rasszizmus és a rendőrség ellen. Egy hónap alatt a demonstrációkat lázongások és fosztogatások követték, amelyek következtében a Trump-adminisztráció kirendelte a szövetségi erőket a városba. Azonban a lépés médiahisztériát váltott ki, Ted Wheeler a demokrata polgármester a csapatok kivonását követelte, ami meg is történt, miután Oregon állam kormányzója vállalta, hogy az állami erőket mozgósítja Portlandbe.

Augusztusban azonban újra fellángoltak a „tüntetések” és augusztus 29-én egy fehér Antifa-tag megölt az utcán egy Trump-támogatót. A tüntetők egy része örömét fejezte ki a haláleset miatt, és városszerte megjelentek a gyilkost ünneplő feliratok. Az elkövetőt a rendőrség a letartóztatás során lelőtte.

Egy felirat gyilkossággal vádolja a rendőrséget, miután letartóztatás közben lelőtték Michael Reinoehlt, aki lelőtt egy Trumpot támogató jobboldali tüntetőt: 

Shane Burley on Twitter: „Messages left for the police. #PortlandProtests pic.twitter.com/yrR2ZOe61m / Twitter”

Messages left for the police. #PortlandProtests pic.twitter.com/yrR2ZOe61m

A tüntető meggyilkolását követően a demokrata polgármester Trumpot hibáztatta a tüntetések „bedurvulásáért,” az elnök pedig „idiótának” nevezte Wheelert, amiért megtagadta az állami segítséget és nem lépett fel keményen a lázongások ellen.

A tüntetők azonban nem állnak a polgármester mellett, már hónapok óta az ő lemondását is követelik, sőt, a héten betörték annak az épületnek az ablakait, ahol a demokrata politikus él. A tüntetők azt követelték, hogy Wheeler vonja el a rendőrség költségvetésének a felét és adja azt a „színesbőrű közösségeknek”. Wheeler korábban már megkezdte a pénzek átcsoportosítását, de nem kötelezte el magát a rendőrség részleges felszámolása mellett.

A lázongások már túllépték a 100. napot, amelynek megünneplésére a tüntetők szombaton egy portlandi rendőrőrsöt vettek célba, azonban a rendőrség az állami rendőrség segítségével elállta az utat. A szélsőbalos Antifa egyik tagja Molotov-koktélt próbált dobni a rendőrökre, azonban az egyik tüntetőt találta el. A lángoló férfit végül a segítségére siető rendőrök oltották el.

Videó az esetről:  

Andy Ngô 🏳️‍🌈 on Twitter: „Graphic: #Antifa rioters throw a Molotov cocktail in direction of police in SE Portland. It lands next to people, setting one on fire. Video by @TaylerUSA. #PortlandRiots pic.twitter.com/NJfEURKfkC / Twitter”

Graphic: #Antifa rioters throw a Molotov cocktail in direction of police in SE Portland. It lands next to people, setting one on fire. Video by @TaylerUSA. #PortlandRiots pic.twitter.com/NJfEURKfkC

A rendőrség „lázadás” miatti szükségállapotot hirdetett az eset után és elkezdte feloszlatni a gyülekezést. A helyi beszámolók szerint a magukat antifasisztának nevező csoport tagjai lángoló kuka barikádokat használtak a rendőrség ellen.

A rendőrségi intézkedés: 

Andy Ngô 🏳️‍🌈 on Twitter: „Police sprint in and make arrests of antifa rioters on the street in SE Portland. #PortlandRiots pic.twitter.com/rEj8TbD1RW / Twitter”

Police sprint in and make arrests of antifa rioters on the street in SE Portland. #PortlandRiots pic.twitter.com/rEj8TbD1RW

Donald Trump egy héttel ezelőtt azt nyilatkozta a tüntetésekről, hogy nem lehet meglepődni azon, ami Portlandben történik, hiszen a polgármester három hónapja nem csinál semmit. Az elnök szerint a Nemzeti Gárda bevetése lenne a megoldás, azonban a demokrata polgármester és a kormányzó is többször felháborodását fejezte ki a szövetségi erők bevonásával kapcsolatban.

Law and order, avagy miért nyerhet Trump novemberben?

A kiégett üzletek, a kirabolt boltok pont azt a középosztályt teszik tönkre, amelyet Biden képviselni akar. Tóth András elemzése.