Német külügyminiszter: az orosz állam mérgezhette meg Navalnijt

Sok jel utal arra, hogy az orosz állam áll az Alekszej Navalnij ellen Novicsok harci idegméreggel elkövetett támadás mögött – mondta a német külügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.

Heiko Maas a Bild am Sonntag című német lapban közölt interjúban kiemelte, hogy ha az orosz kormánynak nincs köze az orosz ellenzék vezető alakjaként számon tartott politikus megmérgezéséhez, akkor ezt a saját érdekében igazolnia kell tényekkel. Ha viszont tovább folytatja a „ködösítést”, akkor csak arra lehet gondolni, hogy „van valami rejtegetni valója”.

A német diplomácia vezetője aláhúzta: „az ultimátumok nem segítenek senkinek, de ha az orosz fél a következő napokban nem mozdítja előre az ügy feltárását, tárgyalnunk kell partnereinkkel a válaszról”.

Rámutatott, hogy Navalnij ellen nemzetközi tiltás alá vett harci idegméreggel követtek el támadást,. Ez a „brutális” és „aljas” bűncselekmény a nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény súlyos megsértése, és „nem maradhat érezhető reakció nélkül” – jelentette ki Heiko Maas.

„Gyilkossági kísérlet”: a NATO keményen bírálta Moszkvát Navalnij-ügyben

Jens Stoltenberg szerint a novicsokkal végrehajtott gyilkossági kísérlet a nemzetközi jog súlyos megsértésének számít, ami nemzetközi választ követel.

Az orosz állam, illetve kormány közreműködésére utaló jelekről azt mondta, hogy az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett Novicsokhoz nagyon kevesen férnek hozzá, és „ezt a mérget használták állami szervek a volt hírszerző Szergej Szkripal elleni támadáshoz”.

Arra a német belpolitikában széles körben tárgyalt javaslatra, hogy megfelelő válaszlépés lenne Alekszej Navalnij megmérgezésére, ha felfüggesztenék az orosz földgázt Németországba Ukrajna és Lengyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt szállító Északi Áramlat földgázvezeték újabb vezetékpárja, az Északi Áramlat-2 építését, a fejlesztést kezdettől támogató és a politikai vitákból kivonni igyekvő német szövetségi kormány tagja megjegyezte: „remélem, hogy az oroszok nem kényszerítenek az Északi Áramlat-2-re vonatkozó álláspontunk megváltoztatására”.

Hozzátette, hogy a következményekkel is számolnia kell mindazoknak, akik a kivitelezés leállítását követelik. Rámutatott, hogy a fejlesztésben tizenkét európai országból több mint száz vállalkozás vesz részt, és nagyjából minden második német.

Berlin kettős játékot játszik azzal, hogy nyomozást sürget a szerinte megmérgezett Alekszej Navanij orosz ellenzéki politikus ügyében, miközben szándékosan elhúzza ezt a folyamatot azzal, hogy nem válaszol Moszkva adatigénylésére – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Rosszija 24 hírtelevízióban.

Zaharova felhívta a figyelmet arra, hogy a berlini igazságügyi hivatal csak pénteken kapta meg a német hatóságoktól az orosz főügyészség augusztus 27-i jogsegély-kérelmét. A szerv csak ezt követően bocsátkozik majd mérlegelésbe. „Berlin a válasz visszatartásával fékezi a nyomozás folyamatát, amit sürget. Szándékosan?” – fogalmazott Zaharova.

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították gyógykezelésre.

A német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverek elemzésére szakosodott laboratóriumában kimutatták, hogy Novicsok típusú mérget juttattak a szervezetébe. A német kormány a Bundeswehr vizsgálati eredményeit értékelve szerdán közölte, hogy az orosz ellenzék vezére mérgezéses támadás áldozata lett a hazájában. Berlin a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, követeli az eset kivizsgálását az orosz hatóságoktól és megkezdi az egyeztetést EU-s, illetve NATO-partnereivel a válaszlépésekről – közölték.

A Kreml értelmezése szerint nem nyert megerősítést a mérgezés ténye, így nincs miért nyomozást indítani.

Moszkva szerint nem lehet mérgezésről beszélni, amíg nincs meg a méreg

Moszkva „türelemmel viszonyul” azokhoz a kijelentésekhez, hogy az orosz ellenzéki politikust nagy valószínűséggel megmérgezték, de nem ért velük egyet.