Koronahelyzet Izraelben: „Bebörtönöznek minket a városban”

Vasárnap reggelre 129.349-re emelkedett a megerősített koronavírusos betegek száma Izraelben. Szombaton 1493, éjfél óta 207 új esetet regisztráltak. 930 beteget kezelnek kórházban. 445 állapota súlyos, közülük 119 lélegeztetőgépre szorul, 155 állapota pedig közepesen súlyos. Az aktív esetek száma 26.232, a felgyógyultaké 102.107 míg az elhunytaké 1010 (kettővel nőtt éjfél óta) – írja az Új Kelet online.

A szombaton végzett tesztek száma az átlagosnál jóval alacsonyabb volt, a 15.837 tesztből 9,8% lett pozitív, a ma végzett 1817 tesztből 11,9% lett pozitív.

Bnei Brak alpolgármestere, Gedália Ben Simon élesen támadta a kormányt és a zárlat alkalmazásának lehetőségét a magas fertőzési rátájú városára.

„Bebörtönöznek minket a városban; részesei vagyunk a rendeletnek és zárlatnak nevezett tragédiának. A törvény az törvény, mindenki egyenlő kell legyen előtte, ebben az esetben ez egy szelektív és kísérleti zárlat”

– nyilatkozta az alpolgármester a 103FM rádiónak.

„Pészachkor lezárást alkalmaztak, amely nem segített; a koronavírus-járvány nem tesz különbséget a rendőrség ellenőrző pontjai vagy annak hiánya között – a morbiditás mértékének csökkenése nem a zárlat miatt volt, hanem mert kezelték a betegeket. A pánik borzalma söpört végig a lakosság körében, amely ma nincs jelen. A lakosságot nem fogják birkaként vezetni, a lakosság nem fogadja el a zárlatot, dühe az utcán fog kirobbanni”.

A szefád ultraortodox Sasz párt vezetője, Arije Deri belügyminiszter szombat este szintén tiltakozott a vörös városokat érintő tervezett lezárások ellen, kijelentve, hogy csak egy országos zárlat alkalmazása csökkentheti a COVID-19 esetek számát.

„Senkinek sem sikerült más módszerrel csökkenteni a számokat” – mondta Deri a 12-es csatornának. „A terv nem a gyógymód, hanem egy eszköz a válság kezeléséhez”.

Az Új Kelet online teljes cikkét itt olvashatja el.

Az izraeli koronavírus elleni harc vezetője akár 8 várost is teljesen lezárna

22 különösen fertőzött környéken az iskolák és üzletek bezárására, illetve esti kijárási tilalomra készülnek.