Az izraeli koronavírus elleni harc vezetője akár 8 várost is teljesen lezárna

Az egészségügyi miniszter és a koronavírus elleni munkacsoport vezetőjének hívására összeült az izraeli koronavírus elleni küzdelmet koordináló kabinet, miután a napi regisztrált esetek meghaladják a 3 ezret, 22 különösen fertőzött környéken pedig az iskolák és üzletek bezárására, illetve esti kijárási tilalomra készülnek.

A csütörtöki megbeszélés résztvevőinek egyik feladata, hogy kibővítsék azon települések listáját, melyekre szigorú korlátozásokat vezetnek be, valamint összeállítsák azon városok listáját, ahol teljes karantént rendelhetnek el – írja a The Jerusalem Post.

A már listán lévő 23, úgy nevezett „piros” város mellé más települések, így a főként ultraortodox zsidók által lakott Bnei Brak városa is felkerülhet, de erősen fertőzött Názáret és Elad városa is, előbbi lakosai főként arabok.

Jeruzsálem egyes részei szintén „piros” kategóriába kerülhetnek, köztük a jeruzsálemi óváros is.

Yuli Edelstein egészségügyi miniszter és Roni Gamzu, a koronavírus elleni küzdelem vezetője 8 város teljes lezárását fogja javasolni a testületnek, további 22 városban pedig esti kijárási tilalom léphet életbe.

A lezárt városok lakosai 500 méterek körzetben hagyhatják el otthonaikat, a nem-lakossági igényeket kiszolgáló munkahelyek bezárhatnak és a városokat nem lehet elhagyni, illetve akadályokba ütközhet az oda való bejutás is.

A fennmaradó „piros” jelzésű városokban bezárhatnak az iskolák, azonban az óvodák és a speciális igényeket ellátó intézmények nyitva maradhatnak.

Az izraeli kormány elfogadta a „közlekedési lámpa” koronavírus-kezelő tervet

A terv megkülönbözteti Izrael mintegy ötszáz települését: a helyi koronavírus-fertőzöttség alapján mindegyikről eldöntik, hogy piros, narancssárga, sárga vagy zöld besorolásúnak minősül-e.

A koronavírus elleni munkacsoportban résztvevő minisztereket arról tájékoztatták, hogy az izraeli egészségügyi ellátórendszer két héten belül összeomolhat a nagyszámú megbetegedések miatt. A jeruzsálemi Héber Egyetem kutatóinak jóslata szerint szeptember közepére 600 komoly eset is lehet.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy az elmúlt három hónap intézkedései nem hoztak csökkenést az esetszámokban és a halálozási arány is magasabb, mint az első hullámban volt.

Mindezek ellenére hétfőn 2,4 millió gyerek tért vissza az iskolákba és a két hét múlva esedékes zsidó újév is rohamléptekkel közeleg.

Szerdán mérték az eddigi legmagasabb egy napra eső megbetegedést. A 3150 esettel együtt eddig Izraelben 122 799 megbetegedést regisztráltak. Jelenleg 23 938 aktív esetről tudnak, melyből 426 súlyos vagy válságos állapot, 124-en lélegeztető gépen vannak. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint szerdán 34 324 tesztet hajtottak végre, a teszek 9,6%-a mutatott pozitív eredményt.

Yuval Steinitz Likud-párti energiaügyi miniszter az izraeli katonai rádióban arról beszélt, hogy az egész országot le kellene zárni:

„Nincs logikus oka, amiért ne zárnánk le az országot. Ha két hónappal ezelőtt megtettük volna, most sokkal kevesebb megbetegedés lenne. Ha ez így folytatódik, azt sem az egészségügyi rendszer, sem a gazdaság nem bírja ezt ki” – fogalmazott Steinitz.

Míg a koronavírus-kabinet csütörtöki ülésén a szeptember 18-án kezdődő őszi zsidó ünnepek időszakára vonatkozó országos lezárás lehetőségét ismét megvitatják, a jelentések szerint döntés csak egy hét múlva várható.

Szerdán Roni Gamzu jelezte, hogy javasolni fogja egyes területek „korlátozott zónáknak” nyilvánítását:

„A vörös és narancssárga városok további korlátozásokat igényelnek” – mondta Gamzu egy tájékoztatóban, utalva azokra a területekre, amelyeket magas fertőzési aránnyal jellemeztek.

Gamzu nem részletezte, milyen egyéb korlátozásokat javasol. A szakember bocsánatot kért a „vörös” városok lakóitól a kormány utolsó pillanatban hozott döntése miatt, amely szerint az iskolákat bezárják, miközben figyelmeztetett az ultraortodox és az arab közösségek fertőzésének növekedésére is.

Az ultraortodox jesivákban – amelyekben augusztus 23-án, a szekuláris iskolarendszerben megszokottnál hamarabb kezdték meg tanulmányokat – a jelentések szerint már több mint 500 új esetet tapasztaltak. Ha ez a tendencia folytatódik, még a zsidó újév előtt drámai betegszám-növekedésre lehet számolni.

Izrael májusi gyors újranyitása – miután az azt megelőző hetekben szigorú korlátozásokkal szinte felszámolták a betegséget – többek szerint komolyan hozzájárulhatott a járvány újjáéledéséhez.

Vezető ultraortodox rabbi nem teszteltetné az idősebb jesiva tanulókat

Chaim Kanievsky rabbi esetükben nem kellene koronavírus-teszteket végrehajtani, mert jelentős idő eshet ki, amit inkább Tóra-tanulásra lenne szükséges fordítani.