Katolikus adománygyűjtés a leégett Chabad központért

Egy amerikai egyetemen működő zsidó közösségi épület újraépítéséért kezdett adománygyűjtésbe a szomszédos katolikus pap és közössége.

A Delaware-i Egyetem campusán múlt héten minden eddigi vizsgálat szerint szándékos gyújtogatás miatt leégett zsidó közösségi épületben több mint 200 ezer dolláros kár keletkezett. Mint arról a Neokohn is beszámolt, mintegy három órára és összesen 45 tűzoltóra volt szükség ahhoz, hogy megfékezzék a pusztító tüzet.

Amerikai hírek szerint most a Chabadhoz tartozó épületet egy szomszédos vallási közösség próbálja megsegíteni azzal, hogy az újraépítéshez pénzt gyűjt számukra. A The Algemeiner szerint Tim McIntire atya vezetésével az egyetem egyik katolikus csoportja kezdeményezte az akciót.

Templomokat égetnek, szobrokat döntenek le és rongálnak meg, folytatódik a támadások sorozata közös judeo-keresztény örökségünk ellen

— fogalmazott a St. Thomas More Oratory közösség káplánja. Tim McIntire atya azt is felajánlotta a Chabad egyetemi rabbijának, hogy vallási összejöveteleikhez használhatják a katolikus egyházközösség szabad termeit.

A tűzoltóság elsődleges vizsgálatai nem állapították meg a gyűlölet-bűncselekmény elkövetését. Az ügyben azonban még tart a bűnügyi nyomozás, és minden irányba vizsgálódnak.

Newark polgármestere, Jerry Clifton szívszorítónak nevezte, hogy szándékosan okoztak tüzet az ortodox zsidó diákközpontban. „Ez a visszataszító ellenséges cselekedet fenyegeti a befogadó, szívélyes közösségeinket. Együttérzek a zsidó közösséggel és azokkal, akiket érint ez a tragédia.”

Gyújtogatás a Delaware-i Egyetem Chabad központjában

A vizsgálat még tart, de egyelőre nem állapította meg gyűlölet-bűncselekmény elkövetését.