A Mazsihisz bezárja, az EMIH feltételekkel, de megnyitja zsinagógáit a nagyünnepekre

“A Krízismenedzsment döntése szerint a mai naptól minden zsinagóga zárva tart, és ez sajnálatos módon vonatkozik a közelgő ünnepi időszakra is. A rendelkezés visszavonásig érvényes” – idézi a Mazsihisz közleményét a Szombat.

A közlemény hozzáteszi, hogy nem csak a zsinagógákban, de szabadtéren vagy más, bérelt helyszínen sem szabad megtartani az imádságokat és a neológ hitélet „újra az online térre korlátozódik. Ugyanez vonatkozik a közgyűlésekre és más társadalmi rendezvényekre is.

Az iskolákban és az óvodában jelenleg is szigorú járványügyi protokoll betartásával folyik az oktatás. Az esetleges további intézkedéseket a Krízismenedzsment a következő napok eseményeitől, a vírusfertőzés alakulásától teszi függővé. A budapesti és a vidéki idősek otthonával kapcsolatos további intézkedésekről a Krízismenedzsment a napokban dönt.”

A Mazsihisz augusztus 28-án legtöbb budapesti zsinagógáját határozatlan időre már bezárta, miközben az EMIH szeptember 2-i közleményében azt írta, hogy előzetes bejelentkezés alapján ugyan, de e héten megnyitja zsinagógáit.

„Az eseményen résztvevőket kérjük, hogy kivétel nélkül, kötelező jelleggel használják a zsinagóga által rendelkezésre bocsátott maszkokat, kerüljük a fizikai kontaktust, így egymás ölelését, a kézfogást, stb. és tartsunk kellő távolságot egymástól” – kéri az EMIH közleményében.

Tégy maszkot a sófár elé!

A zsidó újév egyik legfontosabb kelléke a kosszarvból készült kürt, melynek megfújása ezen a napon bibliai kötelesség, ám esetleg vírust is nagy erővel a levegőbe juttathat a zsinagógákban.