Hamenei szerint az Egyesült Arab Emírségek elárulta az iszlám világot

Irán vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah szerint az Egyesült Arab Emírségek elárulta az iszlám világot és a palesztinokat azzal, hogy rendezte kapcsolatait Izraellel.

Az iráni tévé által kedden közvetített beszédében Hamenei az hangoztatta: természetesen az árulás nem tart sokáig, de a szégyenbélyeget örökké fogja viselni. Szerinte az Egyesült Arab Emírségek „beengedte a cionista rendszert a régióba, és megfeledkezett Palesztináról”.

Az emírségek örökre megszégyenülnek

— mondta a vallási vezető, és reményét fejezte ki, hogy egyszer majd ráébrednek tettük súlyára, és jóváteszik a hibát.

Az iráni hatóságok hevesen bírálták az Egyesült Államokat, amiért közvetített az Egyesült Arab Emírségek és Irán régi ellensége, Izrael között. Egyes iráni kormánytisztségviselők arra figyelmeztettek, hogy az emírségek és az Izrael közötti közeledés azzal fenyeget, hogy tűzbe borítja a Közel-Keletet.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek arra számít, hogy az augusztusban megkötött békemegállapodás gazdasági haszonnal jár majd. Húsz év óta ez volt az első alkalom, hogy Izrael ilyen megállapodásra jutott egy arab állammal. A megállapodást, amelyet elemzők szerint leginkább az Irántól való közös félelem diktált, csalódással fogadták a palesztin vezetők, mert úgy vélik, hogy ezután tovább romlik az esélyük egy független állam megteremtésére.

Az Emírségek továbbra is akarnak palesztin államot, Kelet-Jeruzsálem fővárossal

Egy nappal az Izraellel való békekötés után az arab állam úgy látta, gesztust kell tennie az őket hevesen bíráló palesztinoknak.