Szalay-Bobrovniczky: a zsidó közösség biztonságban élhet Magyarországon

A magyar pártok között nagy általánosságban konszenzus van a holokauszt és az antiszemitizmus megítélését illetően, a zsidó közösség biztonságban élhet Magyarországon – mondta a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky Vince a Holokauszt Dokumentációs Központban megrendezett konferencián kijelentette: alaptalanok azok a külföldi vádak, amelyek szerint Magyarországon „zsidóellenes légkör van”. Maguk a magyarországi zsidók sem mondják ezt, szerintük is biztonságos az élet ma Magyarországon a közösség tagjai számára – hangsúlyozta.

Felidézte: legutóbb Michael Roth német politikus vádolta antiszemitizmussal a magyar kormányt; holott 2019-ben Németországban 1824 antiszemita cselekményt követtek el, nálunk pedig 35 ilyen atrocitás történt.

Megjegyezte: ez is 35-tel több az elfogadhatónál, de „furcsa és visszatetsző” a kritika, amely – meglátása szerint – a magyar kormánnyal szembeni nyomásgyakorlás része.

Szalay-Bobrovniczky: Orbán és Netanjahu egyazon politikai családba tartozik

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára párhuzamot vont Magyarország és Izrael migrációs politikája között, mondván: „ugyanazt csináljuk.”